Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in Nederlandse media.

‘Koninklijke Nederlandse Munt gaat in de verkoop’

Het Kabinet wil de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) te koop zetten. De Volkskrant legt uit waarom de verkoop van de muntenmaker zeker niet ‘de hoofdprijs‘ gaat opleveren.

Bij het staatsbedrijf heerst volgens betrokkenen wanorde en geldnood. Zo werd zeker een jaar lang zonder vergunning met drieploegendiensten gewerkt. Medewerkers - onder wie veel Poolse uitzendkrachten - werd opgedragen de ramen zoveel mogelijk dicht te houden en ‘s nachts niet met de deuren te slaan of op de binnenplaats te praten.

De KNM staat vele miljoenen in het rood bij het ministerie van Financiën. Driekwart van de bedrijfstop is ondertussen onder dwang vertrokken en de verwachting is dat staatssecretaris Wiebes vandaag of volgende week gaat aankondigen dat de KNM in de verkoop gaat.

Een order uit Chili in 2013 blijkt achteraf de doodsteek voor de KNM geweest te zijn. De opdracht was te groot voor de drukkerij en de Chileense centrale bank keurde bovendien de ene na de andere partij peso’s af wegens onregelmatigheden. Herstelwerkzaamheden werden uitgevoerde door lokale bedrijven, voor exorbitante bedragen.

Zorginstelling Diafaan failliet

De Gelderse zorginstelling Stichting Diafaan heeft donderdag faillissement aangevraagd. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

Volgens Diafaan is het faillissement het gevolg van veranderingen in de financiering van vastgoed en de zorg. Daar kon de organisatie niet goed op inspelen.

Het bedrijf heeft 900 mensen in dienst en werkt daarnaast met 350 vrijwilligers. Diafaan heeft in de Gelderse regio De Liemers en Montferland ruim 1.800 klanten. Zijn blijven verzekerd van zorg.

Gesprekken met eventuele overnamepartners zullen binnenkort gevoerd gaan worden.

Shell zet onshore activiteiten Gabon te koop

Shell wil van de olieactiviteiten op het vasteland in Gabon af. Dat meldt Reuters.

Geïnteresseerde partijen kunnen tot begin juni een bod uitbrengen. De oliemaatschappij zou zeker 700 miljoen voor de olievelden willen hebben.

Volgens Reuters is de verkoop het resultaat van de herevaluatie door Shell van de werkzaamheden in Afrika.