Dit is waar je in Nederland naar Shakespeare kunt kijken

Over de hele wereld wordt dit jaar stilgestaan bij de 400ste sterfdag van William Shakespeare. Dit is waar je hem in Nederland naar zijn stukken kunt kijken.

Daan Schuurmans (R) en Jules Croiset (L) tijdens de uitvoering van het toneelstuk King Lear van William Shakespeare gespeeld door Het Toneel Speelt.
Daan Schuurmans (R) en Jules Croiset (L) tijdens de uitvoering van het toneelstuk King Lear van William Shakespeare gespeeld door Het Toneel Speelt. ANP KIPPA BAS CZERWINSKI
 • The Hague Shakespeare Festival

  The English Theatre in Den Haag organiseert lezingen en voorstellingen rondom Shakespeare, politiek en internationaal recht. Op het programma staat zowel een Macbeth van het Zuidelijk Toneel als een Hamlet van de Tunische Meher Awachi Debbich.

  T/m 24 apr, Koninklijke Schouwburg, Nationale Toneel gebouw, Theater aan het Spui, Den Haag. theenglishtheatre.nl

 • Roméo et Juliette

  Sasha Waltz regisseert/choreografeert Hector Berlioz’ Roméo et Juliette. De Nationale Opera en Het Nationale Ballet delen daarbij voor het eerst het toneelin een productie waarin opera en dans een gelijkwaardige rol innemen.

 • Macbeth

  Lucas De Man regisseert bij het Zuidelijk Toneel een explosieve Macbeth, die overtuigend laat zien dat geweld altijd meer geweld oproept, en nooit minder.

 • Amaluna

  Het Canadese Cirque du Soleil staat momenteel in Amsterdam met een circusspektakel gebaseerd op De Storm.

 • Sonnettenfestival

  Acteurs, dichters en muzikanten dragen alle 154 sonnetten van Shakespeare op één avond voor. Met onder meer Akwasi, Huub van der Lubbe, Pierre Bokma en Hadewych Minis.

 • Much Ado – 400 jaar Shakespeare

  Het Zutphens Barok Ensemble speelt muziek uit de tijd van Shakespeare (o.a. Dowland) en Janneke Stam draagt zijn teksten voor.

 • Shakespeare by heart

  Gijs Scholten van Aschat en Pierre Bokma geven een luchtig college Shakespeare-spelen in een intieme setting.

 • Hadewych Minis

  De actrice en zangeres maakt samen met het Nederlands Kamerkoor (o.l.v. Manoj Kamps) een programma rond De Storm. Met teksten van Spinvis en een wereldpremière van Robert Zuidam.

 • What’s past is prologue?

  Tentoonstelling over de ontvangst van Shakespeare in Nederland, toen en nu. De oudste bespreking komt uit 1717. Ook zijn de winnende foto’s te zien van de wedstrijd ‘Shakespeare lives in photography’.

  26 apr t/m 29 mei, eerst op het International Literature Festival Utrecht en daarna in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad Utrecht. uu.nl

 • Globe-theater voor Diever

  Het Drentse Diever afficheert zichzelf graag als Shakespeare-hoofdstad van Nederland. Al 70 jaar voeren ze er Shakespaere op in de openlucht, deze zomer Richard III. Naar Londens voorbeeld krijgt Diever op 12 augustus er ook een eigen overdekt ‘Globe Theatre’ bij.

 • Crash-course

  Theu Boermans bewerkt en regisseert bij het Nationale Toneel Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort) van de Reduced Shakespeare Company. Met de acteurs Jappe Claes, Vincent Linthorst en Bram Suijker.

 • Pathé Theatre

  De bioscoopketen vertoont een aantal Shakespearevoorstellingen live vanuit het National Theatre uit Londen en de Royal Shakespeare Company uit Stratford-upon-Avon. Op 12 mei is de voor een Oscar genomineerde Benedict Cumberbatch (BBC’s Sherlock) in de titelrol van Hamlet, geregisseerd door Lyndsey Turner te zien. Ook Cymbeline (27/10), King Lear (1/12) en Romeo and Juliet (1/9) staan op het programma.