Deze man maakte het geluid van E.T.

WIRED zocht de gerenommeerde geluidjesmaker John Roesch in Los Angeles op.

De audio-expert zit al bijna veertig jaar in het vak.
De audio-expert zit al bijna veertig jaar in het vak. WIRED

Hoe klinken de stappen van een robot? Wat is het geluid van klapperende vleugels? Hoe klinkt een niet-bestaand buitenaards wezen? De Amerikaanse John Roesch denkt de hele dag over dit soort dingen na, het is namelijk zijn beroep om rare geluiden te maken voor films.

Technologieblad en -site WIRED zocht de gerenommeerde geluidjesmaker op. Roesch zit al negendertig jaar in het vak en werkte aan meer dan vierhonderd films. Titels als The Dark Knight Rises, Inception, Interstellar, en de Matrix-trilogie staan op zijn naam. Volgens het tijdschrift LA Magazine werkt Roesch aan vijftien tot twintig films per jaar en is hij daarnaast in de weer voor tv-series, commercials en videogames. Voor zijn verdiensten kreeg hij al drie Golden Reel Awards, waaronder een voor zijn oeuvre.

WIRED gaat bij de audioveteraan langs, in de speciaal voor hem verbouwde studio waar alles om geluid draait.

In een interview met LA Magazine liet Roesch eerder ook een aantal van z’n geheimen los. Voor de sneeuw in kinderfilm Frozen gebruikte hij onder andere maïzena en cornflakes. Het geluid van brekende botten maakt Roesch door ongekookte lasagnebladeren te breken. Rauwe lever van de lokale vleeswinkel werd gebruikt om het zompige geluid van de bewegingen van E.T. te maken.

In de reportage van WIRED refereert Roesch naar deze scène uit Back to the Future, waar hoofdpersoon Marty een skateboard ‘leent’:

De beroepsgroep Foley-artiesten, waar Roesch zich onder schaart, dankt z’n naam aan de eerste geluidjesskunstenaar in het filmwezen. De New Yorkse Jack Foley voegde in 1929 voor de film Show Boat voor het eerst geluidseffecten toe. Daarna werd hij een belangrijke man achter verschillende technieken van geluidseffecten.