Deze animatie toont hoe goed/slecht een huisdier het heeft

Wie is het baasje en wie het huisdier? Met die ogenschijnlijk simpele vraagt wordt in deze video gespeeld.

Screenshot uit de video.
Screenshot uit de video. Pieter Vandenabeele

Een vrouw die haar hond de hele dag thuis laat, alwaar het arme dier zich kapot verveelt. Best zielig voor de hond. Maar wie is nu eigenlijk het baasje en wie het huisdier? In een geestige animatievideo biedt filmmaker Pieter Vandenabeele enkele interessante inzichten over de verhouding tussen die twee partijen.

Het acht minuten durende filmpje opent met een schril contrast: terwijl de vrolijke viervoeter het gerinkel van de wekker enthousiast begroet als het begin van een spannende nieuwe dag, wordt zijn baasje loom en futloos wakker. Voor de vrouw begint de dagelijkse routine: aankleden, ontbijt naar binnen proppen en op naar werk.

Verhouding tussen baasje en huisdier

Eenmaal weer thuis hangt ze doelloos voor de televisie, waar ze zonder enige vorm van expressie beelden van hondenshows en hondentrucjes aan zich voorbij laat trekken (maar aandacht voor haar huisdier, ho maar). Het baasje lijkt geen plezier te beleven aan haar dagelijkse sleur.

Aandacht

Maar het van energie blakende hondje is ook niet gelukkig met zijn dagenlange gevangenschap tussen de vier muren van het huis. De kijker ziet hem van pure verveling met zichzelf schaken, schilderen en beeldhouwen. Zelfs plassen en poepen op het tapijt levert het beestje geen aandacht van zijn eigenaar op. Ook even gezellig uitgelaten worden is er voor het huisdier niet bij.

Tot op een dag het baasje zich verslaapt en in alle haast de voordeur per ongeluk open laat staan. De hond ruikt de vrijheid en snelt naar buiten. Hij besluit zijn eigenaar naar haar werk te volgen. Wat hij daar aantreft, verschaft hem subiet nieuwe inzichten over wie nu werkelijk het huisdier en wie het baasje is. Aan het einde van de video is dan ook te zien hoe de rollen tussenbeide opnieuw worden ingedeeld.