De vele gezichten van Prince

Hij was een doe-het-zelver, een vrijheidsstrijder, een vrouwenversierder, een diva en natuurlijk: een muzikant.

Toen Prince in 2006 een nieuw album uitbracht, het funky en frisse ‘3121’, schreef Saul van Stapele over de vele gezichten van de Amerikaanse zanger:

1. De doe-het-zelver

Prince in 2013. Foto Chris Pizzello/Invision/AP

De al sinds de vroege jaren tachtig actieve en succesvolle Prince is een legendarische doe-het-zelver. Hij bespeelt talloze instrumenten en ook op album 3121 heeft hij alle nummers geproduceerd, gecomponeerd en gearrangeerd en neemt hij het gros van de instrumenten voor zijn rekening. Ook regisseerde hij films waarin hij acteerde en was hij drijvende kracht achter de carrières van talloze andere popartiesten.

2. De vrijheidsstrijder

Prince trad tijden lang op met Slave op zijn wang. Foto: Kippa/ANP

In de jaren negentig veranderde Prince zijn naam in een symbool dat onuitspreekbaar was omdat hij in conflict was geraakt met zijn voormalige platenmaatschappij Warner. Hij poseerde met het woord slave op zijn gezicht omdat hij vond dat het label hem als artiest onvoldoende vrijheid gaf. Nu hij zelf zijn rechten beheert, noemt hij zich weer Prince en gaat hij slechts tijdelijke verbintenissen aan met platenlabels. Na eerder werk te hebben uitgebracht bij EMI, Arista en Columbia is 3121 zijn debuut bij platenmaatschappij Universal. Ook brengt hij al jaren onafhankelijk muziek uit via internet.

3. De vrouwenversierder

prince-d-1951x1536
Vanaf het begin van zijn carrière omringt Prince zich met de mooiste vrouwen en druipt de seks in dikke druppels van zijn muziek af. Inmiddels is de altijd al sterk religieuze Prince een Jehova’s Getuige en een monogame echtgenoot, en is hij in zijn muziek veel minder expliciet geworden. Maar hoewel hij in het gelijknamige nieuwe nummer aan Lolita vertelt dat ze hem heus niet kan laten vreemdgaan, klinkt zijn nieuwe cd regelmatig net zo hitsig en verleidelijk als zijn oudere werk. En hij heeft ook weer een nieuwe prachtige protégee, de op 3121 prominent figurerende r & b-zangeres Támar.

4. De Diva

Prince in 2015. Foto Matt Sayles/Invision/AP

Prince is een van de iconen uit het tijdperk waarin de Popster nog met een grote ‘P’ door het leven ging, een legende uit de categorie Michael Jackson en Madonna. En dus doet Prince vaak een beetje raar. Laat hij hele hotelvleugels voor zich ontruimen, komt hij niet opdagen bij promotiedagen en hult hij zich graag in raadselen. Met een carrière waarin hij al bijna drie decennia relevant is gebleven, zestig miljoen platen verkocht en alom gelauwerd wordt als een van de grootste iconen uit de popgeschiedenis is het hem gegund…

5. De muzikant

Prince in 1996. Foto Kippa

Zeker wanneer hij, zoals op het nieuwe album, muzikaal gezien alle nonsens achterwege laat. Van rauwe, stampende funk tot zinderende soulmuziek lijkt Prince met zijn 29ste officiële album het ideale instapmodel te hebben willen maken voor de rest van zijn oeuvre. Veel liedjes doen aan eerder werk denken maar klinken tegelijkertijd krachtig, actueel en gedreven alsof de zanger nog aan het begin van zijn carrière staat. Met 3121 bewijst de soms raadselachtige superster dat hij vóór alles een grootse muzikant is; een onwaarschijnlijk getalenteerd genie dat de wereld ook bijna dertig jaar na zijn debuut nog steeds kan laten dansen van geluk.

Bekijk ook onze In Beeld-serie: Prince (1958-2016)