Opinie

De Thuiskok: Notenbrood

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Tot slot van deze vegetarische week maken we de ideale vleesvervanger. Althans, dat is dit notenbrood volgens Isabel Boerdam, auteur van de hippe vegetariër. Laat je niet misleiden door de taartvorm, dit is een hartige en stevige avondmaaltijd. Het lijkt qua structuur bovendien nog best veel op een stukje vlees.

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een taartvorm, cakevorm of muffinvorm in. Maal je gemengde noten grof in de keukenmachine. Rooster de paddestoelen 10 tot 15 minuten in de oven. Verhit olijfolie in een grote koekenpan, voeg de ui en de knoflook toe, en bak deze kort aan. Voeg de gemalen gemengde noten, paddestoelen, tomaatjes en tijm toe en roerbak het geheel gedurende enkele minuten. Doe alles in een kom en voeg de rijst, bouillon en eieren toe. Meng tot een stevige, kleverige massa. Is de massa te dun? Voeg dan extra rijst toe. Schep de massa in de ingevette vorm en bak in 45-60 minuten goudbruin en gaar. Check met een satéprikker of je notenbrood droog is vanbinnen - zo ja, dan komt de prikker er schoon uit. Laat het notenbrood 10 minuten afkoelen en eet met een simpele groene salade.