De Boer: dit geven we niet meer weg

Weer was een penalty nodig om Ajax op koers te houden. Kampioen na strafschoppen? „Dit geven we niet meer weg.”

Doelpuntenmaker Arek Milik springt over doelman Erwin Mulder. Foto ANP Pro Shots

De vijfde titel van Frank de Boer is weer een wedstrijd dichterbij gekomen nu de lastigste horde van de laatste drie duels, Heerenveen-uit, met een benauwde sprong genomen is. Er was weer een penalty nodig om Ajax, opgejaagd door PSV, na rust op titelkoers te houden. Nu was het aangeschoten hands dat in de ogen van arbiter Serdar Gözübüyük deze sanctie waard was.

Ajax-spits Arek Milik benutte de strafschop en maakte daarna ook de 2-0. De strafschopbeslissing had daarmee aanzienlijk minder gewicht dan afgelopen zondag bij Ajax-FC Utrecht, en toch: discussie was er. Is een penalty per defenitie discutabel als er discussie over is tussen trainers onderling, journalisten, supporters? Ajax wordt ‘kampioen na strafschoppen’, bedacht iemand.

„Ach ja, er zal weer iemand naar het politiebureau gaan”, spotte aanvoerder Davy Klaassen. Er was hartelijk gelachen om de PSV-supporter die aangifte deed van matchfixing door scheidsrechter Danny Makkelie, die afgelopen zondag Ajax tegen FC Utrecht een penalty toekende die er geen was. Althans, dat oordeel is velen toegedaan, maar discussie blijft.

Penalty’s zijn in de bonus voor Ajax. Kenneth Otigba die een kwartier na rust zijn arm iets te ver van het lijf had, waarna Mitchell Dijks van Ajax de bal er – als een hockeyer op zoek naar shoot – tegen aan werkte. Milik benutte de penalty en de Ajax-aanhang hief het ‘Danny Makkelie’ aan. Met gezang werd die arbiter nog eens bedankt voor bewezen diensten; de naam Gözübüyük was zo snel niet te componeren tot een spreekkoor.

Dat Gözübüyük zo resoluut en zonder spoortje twijel floot – hij vond het ook niet nodig voor de camera zijn beslissing toe te lichten – irriteert Heerenveen-coach Foppe de Haan dan weer. „Ik vind dat de scheidsrechter de fluit te dicht aan zijn mond heeft. Hij denk niet, hij fluit.” Geen penalty, vond hij, De Boer vond van wel.

Het was De Haan (72), met na woensdagavond nog twee duels als coach te gaan, niet gegeven de titelstrijd kort voor zijn pensioen een wending te geven. Ajax houdt PSV, dat dinsdag met 2-0 van Vitesse won, eronder met een doelsaldo dat zes goals beter is. Dus als Ajax (Twente-thuis, Graafschap-uit) nog twee keer wint moet PSV (Cambuur-thuis, PEC Zwolle-uit) ten minste acht doelpunten inlopen. Pas op de laatste speelronde wordt de schaal uitgereikt, in Zwolle of Doetinchem. „Dit geven we niet meer weg”, zei De Boer.

Ajax begon tegen Heerenveen zuchtend en knarsend, de opluchting voelbaar toen Jasper Cillessen na ruim een kwartier volledig gestrekt moest om een geplaatste kopbal van Mitchell te Vrede met zijn linkerhand te pareren. Pas daarna kwam Ajax, aftastend tot dan, wat los in de keiharde wetenschap dat winnen móet.

Dat gebeurde zonder seizoensopenbaring Riechedly Bazoer, die worstelt met vorm en gedraginkjes. De Boer stelde de kleine krijger op het middenveld Thulani Serero weer eens op. Het moest de revanche van de Ajax-coach op zichzelf worden, na de tactische terugwerping van zondag toen hij een elftal het veld instuurde met drie verdedigers en een propvol middenveld zonder ideeën.

Het was linksback Dijks, de gevaarlijkste man van het veld voor wie in het drieverdedigersysteem tegen FC Utrecht geen plek was, die een doorbraak forceerde door eerst de bal tegen Otigba aan te schieten en daarna Milik op maat te bedienen: 2-0.

    • Bart Hinke