While you were sleeping... in the US

FBI betaalde meer dan 1,4 miljoen dollar aan hackers voor kraken iPhone

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Uiteindelijk leverde het kraken van de iPhone van de schutter van San Bernardino geen nuttige informatie op, maar de FBI blijkt er nu tenminste 1,4 miljoen dollar voor te hebben betaald. En toch was dat het waard, zegt FBI-directeur James Comey in The Financial Times.

Alle rumoer rondom de rechtszaak om Apple te dwingen de telefoon te kraken, heeft hackers volgens Comey de weg naar de FBI doen vinden:

“We were able to get into the phone because, in an odd way, all the controversy around the litigation stimulated a marketplace around the world.”

Comey noemt zelf niet het exacte bedrag dat de FBI heeft betaald, maar hij zegt dat het meer was dan hij in zijn resterende tijd als directeur zal verdienen. Aangezien hij afgelopen jaar 183.800 dollar verdiende en hij nog zeven jaar en vier maanden te gaan heeft, kon The Financial Times uitrekenen dat het dan om minimaal zo’n 1,4 miljoen dollar moet gaan.

Nu de FBI eenmaal heeft bewezen ook zonder hulp van Apple de iPhone heeft weten te kraken, hoopt de geheime dienst samen met de tech-sector een oplossing te vinden in de discussie over privacy versus veiligheid. Zodat niet opnieuw fors de portemonnee hoeft te worden getrokken voor hackers.

Beleggers teleurgesteld over resultaten Alphabet

Google’s moederbedrijf Alphabet heeft in het eerste kwartaal van 2016 zowel meer winst als omzet geboekt, maar het aandeel verloor nabeurs toch vijf procent. Daarmee verdampt in één klap tientallen miljarden dollars, schrijft TechCrunch. En Apple was Alphabet onlangs toch alweer voorbijgestreefd als meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Alphabet zette in de eerste drie maanden 20,26 miljard dollar om, vorig jaar bedroeg de omzet in dezelfde periode 17,26 miljard dollar. Wat zorgen baart is dat er opnieuw minder wordt verdiend per advertentie-klik. Dat wordt gecompenseerd door het sterk toenemende aantal kliks op mobiele telefoons, maar de neerwaartse trend van één van de peilers van het business-model stelt beleggers teleur.

Op de tak voor nieuwe projecten van Alphabet, zoals de slimme huizen-onderdeel Nest, is met 802 miljoen dollar een fors verlies geleden. Maar volgens TechCrunch is het nog te vroeg een oordeel over de investeringsstrategie van Alphabet uit te spreken, omdat het bij innovatieve projecten nu eenmaal tijd kost voordat ze wat op gaan leveren.

Binnenkort levert een robot de pakjes af in Washington

Een pakje bij Amazon bestelt? Je schone was vergeten op te halen? Over afzienbare tijd zou een robot dat zomaar kunnen afleveren bij de voordeur, schrijft Quartz. Het gaat om een robot op zes wielen die wordt ontwikkeld door Starship Technologies, het bedrijf van de oprichters van Skype.

Starship heeft nu tien prototypes, honderd aan het eind van het jaar en volgend jaar al meer dan duizend. De robots kunnen twee volle boodschappentassen dragen en zelf de weg vinden. Ze kosten maar een paar duizend dollar per stuk. Als iemand wat van ze wil stelen dan bellen ze de politie en filmen ze het incident.

Om mensen op straat aan robots te laten wennen worden hebben ze al rondgereden op straat zonder pakjes af te leveren. Volgens uitvoerend directeur Allan Martinson van Starship worden ze waarschijnlijk als eerste verder getest in Washington:

“The program will most likely continue in DC in late May or June, followed by some other states and cities”

Grote bedrijven als Amazon en Google zetten in op het ontwikkelen van bezorgdrones, maar met robots kunnen de ingewikkelde regels voor het gebruik van het luchtruim omzeild worden.