Mitsubishi sjoemelt met cijfers over benzineverbruik van vier type auto’s

De Japanse autofabrikant Mitsubishi heeft verkeerde informatie verstrekt over het benzineverbruik van vier modellen. Het autoconcern, dat na het nieuws ruim 15 procent aan beurswaarde verloor, zal de productie van de betreffende types voorlopig staken, zei het in een toelichting

Volgens Mitsubishi zijn de cijfers van in totaal 625.000 auto’s gemanipuleerd. Ook automaker Nissan, die het gesjoemel ontdekte, wordt geraakt door het schandaal. Mitsubishi levert auto’s aan deze branchegenoot, die ze vervolgens onder een eigen naam op de markt brengt. De twee gaan praten over compensatie.

De officiële distributeur van de personenauto’s van Mitsubishi Nederland laat weten dat de betreffende modellen in Nederland niet worden verkocht. De vier modellen zouden aalleen in Japan verkocht worden. Twee van de modellen worden volgens de zegsman gemaakt voor Mitsubishi zelf, de twee andere voor Nissan.

De affaire bij Mitsubishi volgt op recente vergelijkbare zaken bij concurrenten als Hyundai, Kia en Ford. Hyundai en Kia troffen eind 2014 een schikking in de VS omdat ze verbruikscijfers rooskleuriger voorstelden dan ze waren. Ford heeft toegegeven dat zijn hybrides minder zuinig zijn dan eerder aangekondigd. Autofabrikanten staan extra onder druk sinds de emissiefraude bij Volkswagen aan het licht kwam. (ANP/Bloomberg)