Zanger Prince op 57-jarige leeftijd overleden

De zanger van onder meer Purple Rain en 1999 overleed donderdag op zijn landgoed Paisley Park.

Foto Chris Pizzello/Reuters

Zanger en gitarist Prince is op 57-jarige leeftijd overleden op zijn landgoed Paisley Park in het Amerikaanse Chanhassen, ten zuid-westen van Minneapolis. Dat heeft zijn pr-manager Yvette Noel-Schure donderdag bevestigd aan persbureau AP. Het is nog niet bekend waaraan de popartiest, bekend van nummers als Purple Rain, When Doves Cry en Kiss, is gestorven.

Twitter avatar CarverSheriff Carver County S.O. Prince Rogers Nelson (57) found dead at Paisley Park Studios in Chanhassen, MN. We are investigating the circumstances of his death. 802jk

Het lichaam van de overleden zanger werd volgens de Washington Post donderdagochtend (lokale tijd) ontdekt in de lift van een muziekstudio op Paisley Park. Vorige week vrijdag moest de zanger nog met spoed naar het ziekenhuis vanwege een medische noodsituatie. Zijn vliegtuig maakte toen een tussenlanding in Illinois.

In een kort statement laat pr-manager Schure aan AP weten:

“Met grote droefheid bevestig ik dat het legendarische popicoon Prince Rogers Nelson vanmorgen op 57-jarige leeftijd op zijn landgoed Paisley Park is overleden.”

Purple Rain

Prince, wiens bijnaam His Royal Badness luidt, verkocht tijdens zijn leven meer dan honderd miljoen platen en won zeven Grammy’s en één Oscar (voor Beste Begeleidende Muziek). Meer dan welke andere artiest wist de zanger met zijn gitaarspel, dat een combinatie was van vele stijlen, zoals disco, pop, soul, funk en rock, zijn stempel te drukken op de jaren tachtig.

Zijn debuut maakte Prince, die slechts 1.58 meter lang was, in 1978 met For You. De doorbraak volgde begin jaren tachtig met albums als Controversy, 1999 en met name Purple Rain, tevens de naam van een semi-autobiografische film over de artiest uit 1983. Prince trad in dat decennium langere tijd op met zijn begeleidingsband The Revolution.

Wie hem hoort zingen, weet meteen: dat is Prince. Maar welk liedje zingt hij? Doe de quiz.

In 1984 scoorde de artiest zijn eerste Amerikaanse nummer 1-hit met When Doves Cry. Later volgde ook nog succesalbums als Sign o’ the Times en Parade. De zanger wordt algemeen beschouwd als een van de invloedrijkste artiesten van zijn generatie.

Befaamd waren ook zijn concerten waarbij de setlist elke avond weer anders kon zijn. De zanger stond bekend om zijn afterparty’s die hij midden in de nacht in poptempels. Het Amerikaanse blad Rolling Stone koos de artiest als nummer 2 in de lijst van - destijds - beste live-acts van dat moment.

Twitter avatar russellcrowe Russell Crowe The greatest live act I ever saw. Genius, poet, sexy mother fucker. RIP Prince.

Jaren 90: TAFKAP

Begin jaren 90 moest Prince afstand doen van zijn artiestennaam nadat de rechten daarop door zijn platenmaatschappij Warner Brothers werden opgeëist. De artiest koos vervolgens als protest daartegen voor een onuitspreekbaar liefdessymbool als uitvoerend artiest op de albums. Uit deze periode stammen dan ook de bijnamen The Symbol en The Artist Formerly Known As Prince (TAFKAP).

De laatste plaat van Prince dateert van eind 2015. Hij bracht toen de plaat Hit n Run Phase Two uit. De afgelopen jaren trad de zanger diverse keren op in Nederland, waaronder drie avonden tijdens North Sea Jazz in 2011 in Ahoy Rotterdam. Hij speelde daarbij steeds een andere setlist. NRC-recensent Saul van Stapele schreef daarover:

“Prince beschouwde zijn optredens – met een wel heel uitvoerige gastrol van funksaxofonist Maceo Parker – als een drieluik waarin hij alle kanten op kon, mocht en ging. Op de beste momenten – de meest indringende ballad, huiverende gitaartoon, of rauwe funk – was het intense muzikale gevoel dat hij daarbij toonde, overrompelend.”

Twitter avatar ronniewood Ronnie Wood I will miss a good friend who was so talented. He was such a great performer / guitar player. Sleep well Prince 🙏 https://t.co/4EZLFyGw9X

Kluis met niet uitgebracht materiaal

Prince laat naast zijn 39 studioalbums een enorme erfenis na: enkele jaren geleden bleek dat er een enorme kluis is met niet uitgebrachte muziek van His Royal Badness. Een mythe hier rondom bleek waar te zijn. De gitarist heeft tijdens zijn leven zoveel opgenomen, dat veel muziek achter slot en grendel bewaard wordt voor na zijn dood. Volgens een BBC-documentaire hierover zouden er wel tweeduizend nummers in de kluis liggen opgeslagen, goed voor minimaal één album per jaar tot honderd jaar na zijn dood.

Meer dan een artiest

Prince slechts vernauwen tot zijn immense oeuvre als pop- en rockartiest zou zijn status tekortdoen. Zo schreef Prince onder meer de nummers Nothing Compares 2 U, waarmee de Ierse zangeres Sinead O’Connor een nummer 1-hit scoorde, en Manic Monday, een hit voor de Bangles. Ook was hij de man achter het Amerikaanse damestrio Vanity 6. Bovendien was hij producer en speelde hij als acteur in verschillende films, waaronder het eerder genoemde Purple Rain.