Abdeslam nu ook verdachte schietpartij Brussel

Bij de schietpartij raakten vier politieagenten lichtgewond.

Politie tijdens een zoektocht naar de schutters achter een aanval in het Belgische Vorst. Foto Jonas Roosens / ANP

Salah Abdeslam, een van de terroristen die de aanslagen in Parijs in november pleegden, wordt nu ook verdacht van een schietpartij in de Brusselse voorstad Vorst. Dat melden Belgische media op gezag van zijn advocaat Sven Mary. Bij het schietgeweld op 15 maart, een week voor de bomaanslagen op de Brusselse luchthaven en metro, raakten vier agenten lichtgewond.

De schietpartij begon bij een woning in de Driesstraat. Daarbij werden tientallen kogels afgevuurd. De schutters bewogen zich via de daken naar een andere woning. De politie zette twintig voertuigen en een helikopter in.

Aanhouding

Drie dagen later werd Abdeslam met enkele handlangers opgepakt in Molenbeek. Hij is in België niet formeel gearresteerd, omdat dit zijn uitlevering aan Frankrijk zal bemoeilijken. Wel is hij de afgelopen tijd verhoord over de aanslagen in Brussel. Sven Mary:

“De onderzoeksrechter heeft mijn cliënt voor die feiten ook in verdenking gesteld voor viervoudige moordpoging op politieagenten, maar niet onder aanhoudingsbevel geplaatst”

Uitlevering

Zodra het verhoor in België voorbij is, wordt Abdeslam uitgeleverd aan Frankrijk. Die overdracht zal uit veiligheidsoverwegingen pas achteraf bekend worden gemaakt.

Abdeslam is voor zover bekend de enige overlevende dader achter de aanslagen in Parijs, waarbij meer dan 130 mensen werden vermoord. Hij zou zich eigenlijk bij het Stade de France hebben moeten opblazen, maar bedacht zich, deed zijn bomgordel af en sloeg op de vlucht.

Ook kreeg Abdeslam een belangrijke rol toebedeeld bij het voorbereiden van de aanslagen in Parijs: hij zou onder meer auto’s en appartementen hebben gehuurd die werden gebruikt bij het voorbereiden van de aanslagen. Ook zette hij mogelijk andere aanslagplegers voor hun daad af met de auto.

    • Casper van der Veen