Aantal verkeersdoden voor het eerst sinds jaren gestegen

In totaal vielen vorig jaar 621 dodelijke verkeersslachtoffers. Dat waren er in 2014 nog 570.

Ravage na een ongeluk op de A4 bij Rotterdam veroorzaakt door een spookrijder. De spookrijdende man raakte twee auto's en een vrachtauto.
Ravage na een ongeluk op de A4 bij Rotterdam veroorzaakt door een spookrijder. De spookrijdende man raakte twee auto's en een vrachtauto. Foto Bergingsbedrijf A. Barendregt / ANP

Het aantal verkeersdoden is vorig jaar met 9 procent toegenomen ten opzichte van 2014. Dat melden het CBS en Rijkswaterstaat donderdag. Sinds 2011 was het aantal verkeersdoden niet meer gestegen.

In totaal vielen er vorig jaar 621 dodelijke verkeersslachtoffers. Dat waren er in 2014 nog 570. De meeste doden vielen onder mannelijke automobilisten en mannen op een scootmobiel. In totaal overleden 458 mannen en 163 vrouwen.

Het dodental ligt fors lager dan in recordjaar 1972, toen er 3.264 dodelijke verkeersslachtoffers vielen. Echter, na dat jaar zette over het algemeen een dalende trend in.

Mannen en vrouwen

Onder autobestuurders steeg het aantal mannelijke slachtoffers van 104 in 2014 naar 146 in 2015. Bij vrouwen was er juist een daling en stierven er 31 bestuurders, vergeleken met 44 in het jaar daarvoor. Mannen leggen dagelijks gemiddeld circa twee keer zo veel kilometers af dan vrouwen. Het aantal overleden fietsers in het verkeer bleef voor het tweede opeenvolgende jaar gelijk.

De meeste doden waren bestuurders of andere inzittenden van een personenauto (224 doden), gevolgd door fietsers (185) en voetgangers (57). Het aantal in het verkeer omgekomen tachtigplussers is sinds 2010 gestegen. Dit terwijl het aantal twintigers, dertigers en veertigers dat sterft in het verkeer in diezelfde periode juist is gedaald.

In Noord-Brabant vielen de meeste verkeersdoden. Die provincie heeft ook het meest uitgebreide wegennetwerk. De sterkste stijging van het aantal in het verkeer omgekomen mensen vond in Groningen plaats. Zeeland en Overijssel waren de enige provincies waar het aantal dodelijke verkeersslachtoffers afnam.