Aangeschoten hands helpt Ajax op weg

Ajax wint het lastige uitduel bij Heerenveen (0-2) en blijft zo qua doelsaldo voor op PSV in de titelrace. Grote man: spits Arek Milik, met twee goals.

Ajax-spits Arek Milik na de 0-1 uit een strafschop. Hij maakte ook de 0-2. Foto ANP Pro Shots

De vijfde titel van Frank de Boer is weer een wedstrijd dichterbij gekomen, nu de lastigste horde van de laatste drie duels, Heerenveen-uit, met een benauwde sprong genomen is. Er was weer een penalty voor nodig om Ajax, opgejaagd door PSV, na rust van het dwaalspoor af te brengen. Nu was het aangeschoten hands dat in de ogen van arbiter Serdar Gözübüyük hinderlijk dan wel opzettelijk was. Ajax-spits Arek Milik benutte de strafschop en maakte daarna ook de 2-0. En daarmee werden verdere penaltydiscussies overbodig.

Met nog twee speelrondes te gaan houdt Ajax de bovenhand, op doelsaldo. Ajax treft de penalty’s in de uitverkoop aan, dit keer dankzij een ongelukkige handsbal van Kenneth Otigba van Heerenveen. Mocht Frank de Boer volgende maand de schaal opnieuw hooghouden, dan zal er nog wel eens gedacht worden – in Eindhoven en omstreken – aan wat de scheidsrechterlijke beslissingen in de slotfase van de competitie teweegbrachten.

Ajax bleef zondag tegen FC Utrecht op titelkoers dankzij een late penalty die er niet echt één was, en zo bleef het haperen van de ploeg een voetnoot in de berichtgeving over de mogelijk cruciale inschattingsfout van scheidsrechter Danny Makkelie. Die arbiter werd, vanuit het Ajax-vak, in Heerenveen nog eens bedankt voor bewezen diensten, met gezang. Een lichte noot tijdens een duel dat verder niet veel ruimte liet voor cabaret.

Met ieder die Ajax liefheeft woensdagavond zuchtend en knarsend onder de druk van de belangen: het was voelbaar toen Jasper Cillessen na ruim een kwartier volledig gestrekt moest om een geplaatste kopbal van Mitchell te Vrede met zijn linkerhand uit de hoek te duwen. Pas daarna kwam Ajax, aftastend tot dan, wat los in de keiharde wetenschap dat het winnen moet. De gevaarlijkste Ajacied, de in de basis teruggekeerde linksback Mitchell Dijks, legde vanaf de achterlijn strak terug op Davy Klaassen. Maar de captain, al weken niet groots maar toch cruciaal in de voorbije twee duels, werkte de bal tegen de voeten van Erwin Mulder aan.

Het ging in het Abe Lenstra-stadion zonder Riechedly Bazoer en, aanvankelijk, weer zonder Anwar El Ghazi. Laatste was al langer geen vaste waarde meer. Bazoer wel, maar nu het er echt om gaat – de titelstrijd en de 15 miljoen euro Champions League-gelden – worstelt hij met zijn vorm, bedient hij zich ineens van gebaartjes. Houdt De Boer niet van. De 4-3-3 van woensdag moest de revanche van de Ajax-trainer op zichzelf worden, na de tactische terugval van zijn ploeg zondag toen hij een elftal het veld instuurde met drie verdedigers en een propvol middenveld zonder ideeën.

Bij Ajax viel El Ghazi in de tweede helft in voor Schöne, de rechtsbuiten zonder de bijbehorende eigenschappen. Maar het was linksback Dijks die een doorbraak forceerde door eerst de bal tegen Otigba aan te schieten en daarna Milik op maat te bedienen voor de 2-0. Dat was de wedstrijd, kort samengevat.

En zo was het Foppe de Haan, met na woensdagavond nog twee duels als voetbalcoach te gaan, niet gegeven om tijdens zijn – nu echt – afscheidstournee de titelstrijd een belangrijke wending te geven. Ajax krijgt FC Twente volgende week zondag op bezoek en besluit de competitie op De Vijverberg, tegen De Graafschap, dat na de overwinning op FC Utrecht (2-0) woensdag eerder op de avond directe degradatie lijkt te gaan ontlopen. PSV ontvangt Cambuur nog en moet op de slotdag naar PEC Zwolle.

    • Bart Hinke