800 meter lange tunnel voor drugssmokkel ontdekt

Het zou gaan om de langste drugstunnel ooit ontdekt tussen Mexico en San Diego.

De tunnel was zeer ingenieus gebouwd, zo was er een lift en een rails aanwezig. foto Mike Blake / Reuters

Aan de Amerikaans-Mexicaanse grens is bij de Mexicaanse stad Tijuana een ruim 800 meter lange tunnel bestemd voor drugssmokkel ontdekt. Volgens de Los Angeles Times gaat het om de langste drugstunnel ooit gevonden tussen de grens van Californië en Mexico.

Bij de ontdekking is voor duizend kilo cocaïne en zevenduizend kilo marihuana in beslag genomen. De Amerikaanse grensautoriteiten en de politie spreken van “één van de belangrijkste drugstunnels ooit gevonden”. De tunnel vormde een verbinding tussen een pand in de Mexicaanse stad Tijuana waar pallets opgeslagen werden en een stuk straat in San Diego. Daar werd de uitgang verborgen gehouden door een vuilcontainer die er bovenop stond.

Volgens een lokale ambtenaar is de tunnel “ingenieus” gebouwd, in tegenstelling tot wat zij eerder hadden gezien. Deze smokkelroute was uitgerust met verlichting, ventilatie, een rails en zelfs met een lift waar ongeveer tien personen in zouden passen.

Bekijk hieronder een filmpje van de ontdekking van de tunnel:

De autoriteiten konden de drugstunnel blootleggen doordat zij argwaan kregen toen de vuilcontainer die op de uitgang stond diverse malen verplaatst werd. Toen iemand van de Amerikaanse immigratie- en douanedienst het neerlegde bij de politie in San Diego en zij de chauffeur van de vrachtwagen twee dagen later aan de kant zette, werd in de vuilcontainer 1.000 kilo cocaïne en 5.000 kilo marihuana aangetroffen.

Geen mensensmokkel

In de afgelopen vijf jaar zijn er tussen Mexico en de Amerikaanse staten Californië en Arizona meer dan 75 smokkeltunnels ontdekt. De politie in San Diego denkt niet dat er naast cocaïne en marihuana nog andere drugs of mensen zijn gesmokkeld door de tunnel. Als het onderzoek in de tunnel is afgerond, wordt de smokkelroute volgestort met cement.

    • Maarten Back