Eerste vrouw op $-biljet kost Andrew Jackson de kop

Niet Alexander Hamilton, maar Andrew Jackson moet als eerste man plaats maken voor een vrouw op een Amerikaans dollarbiljet. Harriet Tubman, die een belangrijke rol speelde in de strijd voor afschaffing van de slavernij, komt voor op het briefje van 20 dollar te staan. Jackson, de zevende president van de Verenigde Staten, wordt verwezen naar de achterkant, meldden regeringsbronnen woensdag.

Nu staan op al het Amerikaanse briefgeld uitsluitend mannen, maar daar komt bij de nieuwe biljetten verandering in. Volgens The New York Times komen op de achterkant van de 5- en 10-dollarbiljetten eveneens vrouwen en burgerrechtenactivisten te staan.

Er was een sterke lobby voor de introductie van vrouwen op briefgeld, maar welk biljet aangepast moest worden, was onderwerp van discussie. In eerste instantie leek de keuze te vallen op het tientje, waar nu nog founding father en oprichter van het Amerikaanse financiële stelsel Hamilton op staat. Die was echter dankzij een grote rapmusical op Broadway buitengewoon populair geworden – zeker nadat de voorstelling maandag bekroond werd met een Pulitzerprijs. Hamiltonians zagen liever dat slavenhouder Jackson plaatsmaakt.

Binnenkort kondigt de Amerikaanse minister van Financiën Lew het nieuwe briefgeld aan en wordt precies duidelijk welke biljetten op welk moment worden aangepast. De nieuwe ontwerpen, die ook valsemunterij moeten tegengaan, moeten nog worden uitgewerkt. Het lijkt uitgesloten dat het nieuwe 20-dollarbiljet voor 2020 geïntroduceerd zal worden. (NRC)