'Shakespeare 400'-agenda volgens NRC

The Hague Shakespeare Festival

The English Theatre in Den Haag organiseert lezingen en voorstellingen rondom Shakespeare, politiek en internationaal recht. Op het programma staat zowel een Macbeth van het Zuidelijk Toneel als een Hamlet van de Tunische Meher Awachi Debbich.

T/m 24 apr, Den Haag. theenglishtheatre.nl

Roméo et Juliette

Sasha Waltz regisseert/choreografeert Hector Berlioz’ Roméo et Juliette. De Nationale Opera en Het Nationale Ballet delen daarbij voor het eerst het toneel.

T/m 28 apr, Nationale Opera & Ballet, Amsterdam. operaballet.nl

Macbeth

Lucas De Man regisseert bij het Zuidelijk Toneel een explosieve Macbeth, die overtuigend laat zien dat geweld altijd meer geweld oproept.

Tournee t/m 13 mei. hzt.nl

Amaluna

Het Canadese Cirque du Soleil staat momenteel in Amsterdam met een circusspektakel gebaseerd op De Storm.

T/m 1 mei, bij Arena, Amsterdam. cirquedusoleil.com

Sonnettenfestival Acteurs, dichters en muzikanten dragen alle 154 sonnetten van Shakespeare op één avond voor. Met onder meer Akwasi, Huub van der Lubbe, Pierre Bokma en Hadewych Minis.

23 apr, Felix Meritis, Amsterdam.

felixmeritis.nl

Much Ado – 400 jaar Shakespeare Het Zutphens Barok Ensemble speelt

muziek uit de tijd van Shakespeare (o.a. Dowland) en Janneke Stam draagt zijn teksten voor.

24 apr, Het Colofon, Arnhem. zutphensbarokensemble.nl

Shakespeare by heart

Gijs Scholten van Aschat en Pierre Bokma geven een luchtig college Shakespeare-spelen in een intieme setting.

24 apr, Rotterdamse schouwburg. 15 mei, De Vereeniging, Nijmegen.

Hadewych Minis De actrice en zangeres maakt samen met het Nederlands Kamerkoor een programma rond De Storm. Met teksten van Spinvis en een wereldpremière van Robert Zuidam. Tournee 14 t/m 25 mei. nederlandskamerkoor.nl

What’s past is prologue?

Tentoonstelling over de ontvangst van Shakespeare in Nederland, toen en nu. De oudste bespreking komt uit 1717. Ook zijn de winnende foto’s te zien van de wedstrijd ‘Shakespeare lives in photography’.

26 apr t/m 29 mei, eerst op het International Literature Festival Utrecht en daarna in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad Utrecht. uu.nl

Globe-theater voor Diever

Het Drentse Diever afficheert zichzelf graag als Shakespeare-hoofdstad van Nederland. Al 70 jaar voeren ze er Shakespaere op in de openlucht, deze zomer Richard III. Naar Londens voorbeeld krijgt Diever op 12 augustus er ook een eigen overdekt ‘Globe Theatre’ bij.

12 aug. shakespearetheaterdiever.nl

Midzomernachtdroom

De succesvolle voorstelling van Het Nationale Toneel komt nog één keer terug. „Boermans glorieert met vette Midzomernacht. Tranen van het lachen”, schreef NRC Handelsblad bij de première in 2011.

18 aug t/m 1 sep, Koninklijke Schouwburg, Den Haag. nationaletoneel.nl

Crash-course

Theu Boermans bewerkt en regisseert bij het Nationale Toneel Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort) van de Reduced Shakespeare Company. Met de acteurs Jappe Claes, Vincent Linthorst en Bram Suijker.

2 okt t/m 3 dec, Koninklijke Schouwburg, Den Haag. nationaletoneel.nl

Pathé Theatre

De bioscoopketen vertoont een aantal Shakespearevoorstellingen live vanuit het National Theatre uit Londen en de Royal Shakespeare Company uit Stratford-upon-Avon. Op 12 mei is de voor een Oscar genomineerde Benedict Cumberbatch (BBC’s Sherlock) in de titelrol van Hamlet te zien. Ook Cymbeline (27/10), King Lear (1/12) en Romeo and Juliet (1/9) staan op het programma.

pathe.nl

Groot-Brittannië

Shakespeare Live! From the RSC

Live vanuit het theater van The Royal Shakespeare Company in Stratford presenteert David Tennant een twee uur durend spektakel, dat de invloed van Shakespeare op de verschillende podiumkunsten illustreert. De show wordt geregisseerd door Gregory Doran. Tot zijn bijzondere cast behoren onder meer Dame Judi Dench, Sir Ian McKellen, Benedict Cumberbatch, Gregory Porter, Joseph Fiennes, The Orchestra of the Swan en The Birmingham Royal Ballet.

23 apr, 21.00 uur, BBC Two. Live (zonder ondertiteling) te volgen in Pathé Tuschinski (A’dam) en Pathé Buitenhof (Den Haag). rsc.org.uk

By Me William Shakespeare

Tentoonstelling met unieke documenten over het leven van Shakespeare, als schrijver, maar ook als hofdienaar, vriend en vader. Topstuk is Shakespeares testament. T/m 29 mei, Somerset House, Londen. bymewilliamshakespeare.org

What’s in a name?

Tentoonstelling met objecten uit de Tudor and Stuart-collectie, die genoemd worden in de stukken van Shakespeare.

T/m 9 aug, The Museum of London. museumoflondon.org.uk

Kings of War

Toneelgroep Amsterdam neemt deel aan de herdenkingen in Londen met hun productie Kings of War – een theatrale vermenging van de stukken Henry V, Henry VI en Richard III in regie van Ivo van Hove.

22 apr t/m 1 mei, The Barbican, Londen. barbican.org.uk

Sonnet Walks

Acteurs gidsen een wandeling door Shakespeares Londen en dragen onderweg zijn mooiste theaterteksten en liefdespoëzie voor.

22 t/m 24 apr, Londen. shakespearesglobe.com

The Complete Walk

Langs de Theems in Londen draaien 37 verschillende korte films op evenveel schermen over telkens een ander toneelstuk van Shakespeare.

23 en 24 apr, South Bank, Londen. shakespearesglobe.com

Birthday parade

Stratford-upon-Avon, het geboortedorp van Shakespeare, viert komend weekend feest met naast de traditionele ‘birthday parade’ veel voorstellingen, concerten en workshops. Zaterdagavond is er een vuurwerkshow, waarin Shakespeares gezicht in vlammen zal oplichten. In het dorp is ook een 15de-eeuws klaslokaal van de King Edward’s School gerestaureerd, waar Shakespeare ooit nog in de banken zat. 22 t/m 24 apr, Stratford-upon-Avon. rsc.org.uk

From Page to Stage

The Royal Shakespeare Company, het theatergezelschap uit het geboortedorp van Shakespeare dat al sinds 1961 zijn stukken speelt, geeft in de nieuwe rondleiding ‘From Page to Stage’ een inkijkje in de opslag van het RSC met onder meer 30.000 kostuums. In juni opent RSC de nieuwe tentoonstelling The Play’s the Thing, met verhalen over de opvoeringsgeschiedenis van Shakespeare in Stratford.

The Royal Shakespeare Company, Stratford-upon-Avon. rsc.org.uk

A Play for the Nation

The Royal Shakespeare Company toert door Groot-Brittannië met ’s lands meest populaire Shakespearestuk: Midsummer Night’s Dream. Professionele acteurs spelen daarin samen met lokale amateurs.

T/m 16 juli. dream2016.org.uk

Rufus Wainwright

Het nieuwe album Take All My Loves: 9 Shakespeare Sonnets is een ode aan Shakespeare. Wainwright nam negen sonnetten in gezongen en gesproken versies op met gastvocalisten en acteurs, onder wie Florence Welch en William Shatner.

22 apr albumrelease, 26 apr concert in St John at Hackney Church, Londen. rufuswainwright.com

Complete Deaths

Het gezelschap Spymonkey uit Brighton speelt in één stuk alle sterfscènes uit alle werken van Shakespeare. In totaal vallen er 75 doden, inclusief de vlieg die in Titus Andronicus wordt geplet.

Vanaf 5 mei, tournee (GB, Istanbul, Chicago). spymonkey.co.uk

Sitcom en drama bij BBC

De BBC lanceert dit jaar een sitcom over het leven van Shakespeare (Upstart Crow), met David Mitchell als wereldvreemde Shakespeare, en het drama The Hollow Crown, een bewerking van de ‘History plays’ met Benedict Cumberbatch als Richard III.

bbc.co.uk