Wietstekje duurder na politie-ingrijpen

De overheid verstoort criminele netwerken door cruciale schakels in het productieproces van drugs uit te schakelen.

Foto Valerie Kuypers/ANP

De prijs van stekjes van wietplantjes is in Noord-Brabant recent verviervoudigd. De politie in die provincie ziet dit als een succes geboekt in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit waarbij ze heel specifiek onderzoek doet naar criminelen die zich bezighouden met het telen van stekjes voor wietplanten.

In februari en maart van dit jaar heeft de politie in Brabant 27.000 stekjes gevonden, goed voor 165 hennepplantages. De methode is heel simpel, vertelt John Kiers van de Task-force georganiseerde misdaad Brabant-Zeeland.  „We hebben in ons systeem gezocht welke mensen in het verleden zijn veroordeeld voor het stekken van hennep”, zegt Kiers.

Al die mensen zijn opnieuw bezocht met als resultaat een enorme vangst aan stekken. Volgens Kiers hebben henneptelers echt last van deze aanpak. „We horen criminelen op telefoontaps inmiddels klagen over de kwaliteit en de prijs van stekjes”, zegt Kiers. „Vorig jaar kostte een stekje nog één euro negentig, nu zevenvijftig.” Bovendien klagen criminelen volgens Kiers over het feit dat stekjes bijna niet meer te verkrijgen zijn.

Deze aanpak wordt in politiejargon  het barrièremodel genoemd. De overheid verstoort  criminele netwerken doelbewust door cruciale schakels in het productieproces van drugs uit te schakelen.  Volgens Kiers is dat heel effectief. „Door die stekjes van de markt te halen hoeven we al die wietplantages niet meer te ontruimen.”

De politie is met een soortgelijke aanpak begonnen bij groeperingen die zich bezighouden met de productie van xtc. „Wij richten ons dit jaar heel specifiek op de koks die in een xtc-laboratorium het moeilijke chemische werk doen”, zegt recherchechef Rienk de Groot. „Die kennis is relatief schaars en door veel van dit soort jongens aan te pakken, hopen we de productie moeilijker te maken.” Het doel is om niet alleen de xtc-labs opruimen, maar proberen te voorkomen dat er snel weer een in de plaats komt.