Weet jij hoe je een fiets tekent?

De Italiaanse ontwerper Gianluca Gimini liet mensen herenfietsen schetsen en bouwde de modellen in het echt.

Fantasiemodellen en schetsen uit het project Velocipedia. Foto Gianluca Gimini

Veel mensen gebruiken hem dagelijks, maar hoe ziet een fiets er ook alweer uit? Teken er maar eens een. Dat blijkt niet zo eenvoudig, weet de Italiaanse ontwerper Gianluca Gimini. Hij verzamelde schetsjes van fietsen en maakte ze na. Het resultaat: Velocipedia, een hoop mooie maar vooral onbruikbare rijwielen.

De ontwerper werkte jaren aan het project, vertelt hij aan de telefoon vanuit Italië. Het begon met het verzamelen van de schetsen. „Ik heb vrienden en familie maar ook vreemden gevraagd om voor mij te tekenen hoe zij denken dat een herenfiets eruitziet. Meteen, zonder al te veel nadenken.”

Het leverde Gimini een collectie van honderden schetsen op. Sommige kwamen in de buurt van de werkelijke anatomie van een fiets. Gimini: „Maar de meesten kwamen aanzetten met iets wat in de verste verte niet lijkt op hoe een herenrijwiel er echt uitziet.”

Toen moest het zwaarste werk nog komen: het „bouwen” van de origineelste fietsen. Om meteen een illusie weg te nemen: Gimini zette de rijwielen niet fysiek in elkaar. Hij gebruikte photoshop om de ideeën uit te werken tot afbeeldingen. Dat duurde maanden. „Ik moest leren werken met het programma en oefende in de avonduren, naast mijn baan als ontwerper en docent aan dit project.”

Het resultaat is Velocipedia: gave fantasiemodellen waar geen mens op zal durven te fietsen, maar die wel tot de verbeelding spreken. „Ze zijn compleet onbruikbaar, want als je erop gaat zitten, breekt het frame”, zegt de Italiaan. „Ik wil er één ook op ware grootte nabouwen en die exposeren. Daarvoor zoek ik nog sponsors, want daarin gaat nog véél meer tijd en geld zitten.”

    • Jorg Leijten