‘We gaan nu iedere week wel een keer uit eten’

Jasper Muskiet (24) is sinds een half jaar trainee bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Momenteel werkt hij aan een monitor waarop gemeenten allerlei cijfers publiceren. Samen met twee huisgenoten woont hij in Utrecht.

IN

‘Via een vriendin hoorde ik ruim een half jaar geleden over dit traineeprogramma bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het feit dat je vier dagen werkt en elke vrijdag is ingericht als opleidingsdag, sprak me heel erg aan. Zo direct na mijn studie bestuurs- en organisatiewetenschap vind ik het fijn naast werk nog regelmatig trainingen te krijgen om mezelf te ontwikkelen. Ik heb mijn cv opgestuurd en binnen twee weken kon ik aan de slag.

Als ik direct ergens als junior was gaan werken had ik wellicht meer verdiend, maar nu kan ik een intensief opleidingsprogramma volgen. Ik heb een coach waarmee ik maandelijks mijn werk bespreek en ik kan gebruik maken van het netwerk dat de VNG mij biedt. Ik vind het daarom niet zo erg dat ik niet bijzonder veel verdien. In het tweede jaar van mijn traineeship gaat mijn inkomen met 100 euro omhoog en daarna ga ik er vanuit dat ik met een ander contract nog meer ga verdienen.

Welke richting ik exact op wil, weet ik nog niet. Momenteel werk ik aan de website waarstaatjegemeente.nl, een monitor waarop gemeenten cijfers publiceren over verschillende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de gezondheidszorg en de economie. Elk half jaar krijg ik een andere opdracht en zo kan ik verschillende velden leren kennen. Waar ik over vier jaar ben? Ik heb nog geen idee.”

UIT

‘Ik heb nu meer te besteden dan tijdens mijn studie, dus de kosten voor ontspanning zijn sinds ik werk drastisch omhoog gegaan. Ik kan wel alles opsparen voor later, maar ik vind dat ik mezelf ook wel een beetje mag verwennen. Met mijn vriendin ga ik bijvoorbeeld bijna elke week wel een keer uit eten. Dan ben je snel tegen de 35 euro per avond kwijt, heel anders dan toen ik nog studeerde. Dan at je een studentenhap en betaalde je inclusief drank tien euro.

Elke maand komen we ook wel een keer in de sauna van de Veluwse Bron. Aanvankelijk een idee van mijn vriendin, maar ook ik ga er graag heen. Het werkende leven is toch heel iets anders dan het studentenbestaan, en zo nu en dan wat extra persoonlijke verzorging en de telefoon uit is heel ontspannend. Voor de sauna, een massage en wat eten ben ik per keer rond de 50 euro kwijt. Maar dan ben ik wel helemaal relaxt.

Ik woon vrij goedkoop op tien minuten fietsen van Utrecht Centraal. Ik heb twee kamers waarvan één mijn woonkamer is. Daar ben ik blij mee, mijn huisgenoten studeren nog en hebben een ander leven. Komende zomer hoop ik een eigen appartement te vinden dat ik helemaal nieuw kan inrichten. Momenteel heb ik nog voornamelijk spullen van toen ik zes jaar geleden op kamers ging, en dat is een beetje een bij elkaar geraapt zooitje geworden.”