Noodtoestand Frankrijk verlengd tot na EK

De Franse regering wil de sinds november geldende noodtoestand met twee maanden verlengen tot na het EK-voetbal in juli. Dat heeft premier Manuel Valls woensdagochtend gezegd op radiozender France Info. Inlichtingendiensten zien het toernooi in Frankrijk met grote samenscholingen van supporters in zogenoemde ‘fanzones’ als een groot veiligheidsrisico. Die worden, net als eventuele demonstraties, niet verboden, maar onder het na de aanslagen in Parijs ingestelde noodregime kan de politie zonder tussenkomst van een rechter huiszoeking doen en kunnen mensen makkelijker huisarrest opgelegd krijgen. De huidige periode van drie maanden noodtoestand zou 26 mei aflopen, zo’n twee weken voor het EK begint. In februari werd de regel al met drie maanden verlengd. (NRC)