Van slappeling naar sterke leider

None

Het behoort misschien wel tot de grootste ergernissen op de werkvloer: bazen zonder ruggengraat, en collega’s die om het hardst klagen, maar tijdens die belangrijke vergadering hun mond niet open durven te trekken. Moed lijkt op het Nederlandse kantoor net zo zeldzaam te zijn als goede koffie.

Misschien is het daarom wel dat moed zo gewaardeerd wordt, maar tegelijkertijd een moeilijk onderwerp is. Want waar houdt moed op en begint roekeloosheid? Is moed alleen goed als het goed uitpakt? Heeft moed niet vooral met geluk te maken? Hoe voorkom je dat wanneer een moedig besluit verkeerd uitpakt, moed plots een domme beslissing wordt? En wat nu als je moedig, maar moreel verwerpelijk bezig bent? Dergelijke dilemma’s worden behandeld in het boek Moed, maar erg diep wordt er niet op ingegaan. Want kun je moed eigenlijk wel leren? Of word je moedig geboren en door omstandigheden aangesterkt? De slappeling zal na het lezen van dit boek niet snel de sterke leider zijn. Daar is een intensieve training voor nodig, als zelfs dat al genoeg is. Maar als het lezen van dit boek leidt tot ten minste één moedige beslissing, die anders niet genomen zou worden, dan is het boek al geslaagd.

    • Alex van der Hulst