Van Praag stopt met toneelstuk over FIFA

KNVB-voorzitter Michael van Praag heeft zich teruggetrokken als zakelijk compagnon van het theaterbureau Janke Dekker Producties, dat komend seizoen een komedie uitbrengt over de laatste dagen van president Sepp Blatter bij de voetbalorganisatie FIFA.

Van Praag, die tevens vicepresident van de UEFA is en zich vorig jaar opwierp als opvolger van Blatter, zei aanvankelijk geen probleem te zien in zijn dubbelrol als sportbestuurder en theaterproducent. Maar bij nader inzien vindt hij het toch beter als zijn naam niet meer op de affiches voor deze theaterkomedie staat.

Zijn positie riep te veel vragen op, verklaart hij tegen het ANP. „Ik begrijp die vragen, maar ik wil niet dat een artistiek product wordt overschaduwd door een voortdurende discussie over mijn rol in het geheel”.

Van Praag heeft het theaterbureau vijf jaar geleden opgericht, samen met musicalactrice Janke Dekker die de artistieke leiding heeft. Dit jaar produceerden ze onder meer een musical over Willem Ruis en de oorlogsvoorstelling Dansen met de vijand.

Het stuk over de FIFA-affaire wordt geschreven en gespeeld door Tom de Ket, die de afgelopen jaren ook als acteur en regisseur betrokken was bij de satirische toneelserie De Verleiders. De volledige titel luidt FIFA Blatter – het WK corruptie, gespeeld door onze nationale selectie (mét kwetsende spreekkoren). De tournee begint eind december. De rol van Blatter wordt gespeeld door Paul R. Kooij. (NRC)