Valverde wint Waalse Pijl voor derde maal op rij

De renner van Team Movistar versloeg op de Muur van Huy de Fransman Alaphilippe en de Ier Martin.

Alejandro Valverde nadat hij voor de derde keer op rij winnaar is geworden van de Waalse Pijl. In de achtergrond baalt de Fransman Julian Alaphilippe van zijn tweede plaats. Foto David Stockman/AFP

De Spanjaard Alejandro Valverde is woensdag winnaar geworden van de Belgische wielerkoers de Waalse Pijl. Op de Muur van Huy zette hij op 250 meter van de finish aan, waarna niemand de renner van Team Movistar nog wist te passeren. Het is voor de derde keer op rij dat El Imbatido (De Onverslagene) de koers wint.

De Fransman Julian Alaphilippe van Etixx-Quick Step werd in dezelfde tijd als de winnaar tweede, voor zijn ploeggenoot Daniel Martin. Vlak achter de Ier finishte Wout Poels als beste Nederlander op plaats vier. Hij kwam binnen op vier seconden.

Twitter avatar Movistar_Team Movistar Team #FlecheWallonne: ¡VICTORIA PARA @alejanvalverde! 4ª para el murciano, ¡HISTÓRICO! https://t.co/jlc7a8uJqQ

Kopgroep van vier

De vlucht van de dag kwam op naam van vier renners, waarvan de Brit Stephen Cummings het verst reikte. Op 17 kilometer van de finish werd hij teruggepakt, waarna een groepje van drie met daarin onder meer de Spanjaard Jon Izagirre het nog probeerde. Ook zij werden echter gegrepen door het peloton.

Traditiegetrouw viel de beslissing dus weer de Muur van Huy, al jarenlang de scherprechter in de koers. De Nederlanders Robert Gesink en Wilco Kelderman lieten zich daarbij van voren zien, maar zij konden uiteindelijk niet meedoen voor de winst. Nadat Valverde op 250 meter van de finish aanging, kon de rest slechts volgen.

Hoewel het Belgische team Etixx Quick Step met twee man goed vertegenwoordigd was van voren, was het uiteindelijk toch weer de Spanjaard die er met de winst vandoor ging. Hij deed dat eerder in 2006 en vanaf 2014 drie jaar op rij. Met vier overwinningen is Valverde recordhouder. Komende zondag wordt met Luik-Bastenaken-Luik de laatste voorjaarsklassieker van dit jaar gereden.

    • Jorg Leijten