UNHCR bevestigt: honderden doden op Middellandse Zee

Een boot met vermoedelijk honderden opvarenden is gekapseisd. 41 mensen werden na enkele dagen gered.

Archiefbeeld van migranten die in februari door de Italiaanse kustwacht werden gered.
Archiefbeeld van migranten die in februari door de Italiaanse kustwacht werden gered. Foto Giovanni Isolino / AFP

210416_botenram_IG44
Op de Middellandse Zee tussen Libië en Italië zijn mogelijk vijfhonderd vluchtelingen en migranten verdronken nadat dagen geleden een overbelast schip was gezonken. Dat meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR woensdag op basis van ooggetuigenverklaringen van overlevenden. Eerdere berichten over de scheepsramp waren nog onbevestigd.

Overlevenden hebben aan de UNHCR verteld hoe ze met honderd tot tweehonderd man in een dertig meter lang bootje onderweg waren, toen ze na enkele uren moesten overstappen op een groter schip met nog eens honderden opvarenden. Dat schip zou overbelast geraakt en vervolgens gekapseisd zijn.

41 mensen, onder wie drie vrouwen en een kind van drie, overleefden de ramp omdat ze nog niet waren overgestapt, of nog terug konden zwemmen naar de kleinere boot. Het gaat volgens UNHCR om 23 Somaliërs, 11 Ethiopiërs, 6 Egyptenaren en een Soedanees. Vermoedelijk hebben ze dagenlang op zee overleefd, tot ze op 16 april door een koopvaardijschip konden worden gered.

De UNHCR spreekt van “een van de ergste tragedies met vluchtelingen en migranten in de afgelopen twaalf maanden”. De organisatie roept op tot uitbreiding van de mogelijkheden om legaal Europa te bereiken. Dat zou mensensmokkelaars moeten tegenwerken en de gevaarlijke oversteek over zee moeten ontmoedigen.

    • Bastiaan Nagtegaal