Tjokvol superhelden

Captain America deed zijn plicht op de première van het vol superhelden gestampte Captain America: Civil War’. Wel wat veel van het goede, geeft hij toe.

foto Matt Sayles/Invision/AP

Als verveelde tieners staan ze naast elkaar in de Dolby-bioscoop. Eén voor één worden ze tergend langzaam voorgesteld, terwijl het drieduizendkoppige publiek collectief op gratis popcorn kauwt. Robert Downey Jr. (Iron Man) maakt karatebewegingen. Chris Evans (Captain America) stompt hem op zijn schouder. Don Cheadle (War Machine) staart in het niets.

Of ze dit leuk vinden? Doet er niet toe. De heren – Scarlett Johansson (Black Widow) en Elizabeth Olsen (Scarlet Witch) bleven thuis – verkopen vanavond een product tijdens de wereldpremière. Het is een prijzig product. Captain America: Civil War, geregisseerd door de gebroeders Joe en Anthony Russo, mocht 170 miljoen dollar kosten: geld dat moet worden terugverdiend.

En dus mengen volwassen mannen met bijnamen uit het dierenrijk (Spider-Man, Ant-Man, Black Panther) zich onder de fans. De wachttijd voor de veiligheidspoortjes bij het begin van de rode loper is nog veel langer dan normaal. Logisch is de gekte in Hollywood wel. De superhelden, en de celebrity’s die ze spelen, zijn nauwelijks te tellen. Later tijdens de vipparty blijkt hoe groot de productie was: sommige acteurs zien elkaar voor het eerst op de première. Ze hadden elkaar niet ontmoet tijdens de opnames.

Recensenten in de VS hebben de derde film in de Captain America-reeks positief beoordeeld. Toch, de overdaad aan superhelden kan zelfs voor liefhebbers verstikkend zijn, gaf Captain Chris Evans onlangs toe. „Met zoveel bagage, verhaallijnen en personages dreigt het genre te imploderen”, schreef collega Coen van Zwol.

Maar de makers marcheren voort. Richting China. De Russo’s zijn deze week in Beijing, samen met Chris Evans en Anthony Mackie, om reclame te maken en de lokale premièredatum aan te kondigen. Want bij de vele tientallen miljoenen Chinese tieners met superdromen pakt het product pas echt zijn winst. De recente Avengers-film haalde in China 240 miljoen dollar op, 15 procent van de mondiale opbrengst. En daar wil Captain America overheen.

    • Diederik van Hoogstraten