Jonge kampioene overleden na lawine

De Zwitserse wereldkampioen snowboarden Estelle Balet (21) is dinsdag overleden nadat ze in de Zwitserse Alpen in een lawine terecht was gekomen. Balet was een freestyler en werd deze maand voor de tweede maal op rij wereldkampioen in de discipline extreme snowboarding, een vorm van off-piste snowboarden waarbij het zelf vinden van een route door de sneeuw centraal staat. Het ongeluk gebeurde bij Orsières, Balet was daar om opnames te maken voor een film. Volgens de Zwitserse politie vloog er een helikopter naar het gebied waar de snowboardster was bedolven en ze werd nog vanonder de sneeuw gehaald, maar reanimatie mocht niet baten. Balet droeg een helm en een speciale airbag die bescherming zou moeten bieden tegen lawines. De voorzitter van de Freeride World Tour, waar Balet aan deelnam, reageerde tegenover AFP: „Het herinnert ons eraan dat freeriden onzekerheid met zich meebrengt.” (NRC)