Rotterdam voor miljoenen opgelicht

In het pand zouden door de exploitant verbouwingen zijn gedaan zonder opdracht en klussen dubbel zijn gefactureerd. De gemeente is eigenaar.

Beeld Google Maps

Er is voor miljoenen euro’s gefraudeerd bij de exploitatie van het pand onder de verlengde Willemsbrug, Waterfront. Dat zei wethouder Schneider vanochtend tijdens een commissievergadering in de Rotterdamse gemeenteraad. Wethouder Schneider zegt geschokt te zijn, en de zaak tot de bodem te zullen uitzoeken.

De fraude bestaat uit een ingewikkelde constructie. De ondernemer die het pand sinds 2010 huurt, heeft geen huur betaald, omdat het pand niet geschikt zou zijn voor exploitatie. Eerst moest de gemeente het pand verbouwen. Daarvoor had de gemeente 340.000 euro uitgetrokken, zegt de woordvoerder van de gemeente.

De vader van de huurder heeft de verbouwing uitgevoerd, en daarvoor inmiddels 7,8 miljoen euro gedeclareerd. Daar zitten werkzaamheden bij die dubbel zijn gefactureerd, en vermoedelijk ook werkzaamheden die niet (volledig) zijn uitgevoerd. Intussen is het pand de afgelopen jaren wel geëxploiteerd voor feesten en partijen, zegt de woordvoerder.

De gemeente heeft aangifte gedaan tegen de ondernemer. Het is niet duidelijk of er bij de afdeling vastgoed van de gemeente integriteitsproblemen speelden. Een eerste snel onderzoek wijst dat niet uit. Schneider heeft inmiddels opdracht gegeven voor het doorlichten van de afdeling.

‘Dit is al meer dan zes jaar bezig, bijzonder pijnlijk’

Wethouder Schneider in reactie tegenover RTV Rijnmond: