Rechter schrapt claim 50 miljard tegen Rusland

Zaak-Yukos In Moskou wordt gejubeld na uitspraak rechter in Den Haag.

President Poetin heeft een verrassende overwinning geboekt voor de rechtbank in Den Haag. De Russische Federatie hoeft geen 50 miljard dollar schadevergoeding te betalen aan de voormalige aandeelhouders van Yukos. De Haagse rechter heeft bepaald dat het Permanente Hof van Arbitrage niet bevoegd was.

Moskou reageerde jubelend op de uitspraak. Andrej Konakov, directeur van het Centrum voor Rechtsbescherming noemde de uitspraak in een reactie „een overwinning voor de rechtstaat en bevestiging van de Russische positie dat de ‘aandeelhouders’ van Yukos geen enkel recht hebben op welke schadevergoeding dan ook”.

De voormalige aandeelhouders, kondigden onmiddellijk beroep aan tegen deze „verrassende uitspraak”. Het gaat om drie partijen waarvan GML de grootste is. Grootste aandeelhouder binnen GML is de naar Israël uitgeweken Leonid Nevzlin. Oud-topman Michaïl Chodorkovski is geen aandeelhouder meer.

Volgens advocaat Marnix Leijten, die de voormalige eigenaren vertegenwoordigt, heeft de rechtbank zowel het Energie Handvest als de Russische wet „verkeerd” geïnterpreteerd.

In de zomer van 2014 had het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag Rusland veroordeeld tot een megaschadevergoeding van 50 miljard dollar. De voormalige aandeelhouders hadden de zaak aan de Haagse arbiters voorgelegd omdat Rusland met zijn optreden het Energie Handvest dat buitenlandse investeringen moest beschermen, zou hebben overtreden. De voormalige aandeelhouders bevinden zich inmiddels buiten Rusland.

Volgens het Hof had de Russische overheid oliebedrijf Yukos, na de arrestatie van diens topman Michaïl Chodorkovski in 2003, bewust kapotgemaakt. Het scheidsgerecht kwam tot dat besluit na een procedure van tien jaar waarbij Rusland zelf ook een rechter had mogen benoemen.

Na de toekenning van de schadevergoeding van 50 miljard dollar besloot Rusland de bevoegdheid van het Hof aan te vechten voor de rechtbank Den Haag. Bij de strijd om de nalatenschap van de Russische oligarch zijn verscheidene grote Nederlandse advocatenkantoren betrokken. De Russische Federatie wordt vertegenwoordigd door der Nederlandse jurist Albert Jan van den Berg.

De rechtbank oordeelde dat het Hof van Permanente Arbitrage in Den Haag geen recht van spreken had omdat Rusland het Energie Handvest wel heeft ondertekend, maar nooit heeft bekrachtigd. Daarmee ontbreekt volgens de rechtbank de wettelijke onderbouwing voor een gang naar het scheidsgerecht.