Rechter: gevangenisregime Breivik is te streng

Breivik had om meer privacy en bewegingsvrijheid gevraagd. De rechter gaf hem deels gelijk.

Archiefbeeld van Anders Breivik. Foto Lise Aserud / AP

Anders Breivik is door de rechter deels in het gelijk gesteld nadat hij had geklaagd over een te streng gevangenisregime. Volgens de rechtbank heeft de staat het verbod op onmenselijke of vernederende straffen geschonden, meldt persbureau Reuters. De Noorse staat moet de proceskosten, 331.000 Noorse kronen (omgerekend bijna 36.000 euro), betalen. Er is volgens de rechter geen sprake van een onacceptabele inbreuk op zijn privé- en gezinsleven.

Breivik had zich beklaagd over zijn leefomstandigheden in de gevangenis. Hij brengt zijn tijd door in een ruimte die bestaat uit drie cellen en mag alleen contact hebben met zijn bewakers. Hij wordt elke dag gefouilleerd en zijn brieven worden gecensureerd. Volgens Breivik en zijn advocaat is die behandeling in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ze eisten meer privacy en meer bewegingsvrijheid.

De Noorse ombudsman publiceerde in november een rapport waarin wordt gewaarschuwd voor de gevaren van langdurige isolatie, zoals in het geval van Breivik. Het zou beter zijn om contact tussen de gevangenen toe te staan. De Noorse staat liet in maart echter weten dat de detentie van de extreem-rechtse Breivik aan de regels voldoet.

Anders Breivik zit sinds 2011 vast voor de moord op 77 mensen. Mogelijk zit hij de rest van zijn leven in de gevangenis. Bij de eerste zitting in de zaak waarin de rechter woensdag uitspraak deed, bracht de extreem-rechtse Breivik direct nadat zijn handboeien werden afgedaan de hitlergroet. Hij zei de moorden gepleegd te hebben, om Noorwegen te beschermen tegen het multiculturalisme.

    • Bastiaan Nagtegaal