Rechtbank: NOS mocht Baybaşin niet linken aan liquidatie

Volgens de rechter is de bewering onvoldoende onderbouwd. De NOS moet rectificeren en een schadevergoeding betalen.

Het gebouw van de NOS.
Het gebouw van de NOS. Foto Jeroen Jumelet / ANP

De rechtbank Midden-Nederland vindt dat de NOS onrechtmatig heeft gehandeld door de in Nederland wegens moord en drugshandel tot levenslang veroordeelde Koerdische vrijheidsstrijder en zakenman Hüseyin Baybaşin (59) in verband te brengen met een liquidatie die in 2014 in Istanbul is gepleegd.

De omroep is veroordeeld tot een rectificatie op de site nos.nl en het offline halen van artikelen die in mei vorig jaar zijn gepubliceerd. In die publicaties heeft de omroep ten onrechte geschreven dat Baybaşin – die al 18 jaar in Nederland gevangen zit - “een voormalige compagnon” was van een verdachte in een liquidatieonderzoek. De NOS moet ook schadevergoeding betalen aan Baybasin. De omvang van de schade zal later nog moeten worden bepaald.

Eer weegt zwaarder dan meningsuiting

De rechtbank oordeelt “dat de NOS in strijd heeft gehandeld met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt” door Baybaşin te linken aan een liquidatie. De reputatie van de man is daardoor beschadigd. “Dit betekent dat in het onderhavige geval het recht op bescherming van de eer en goede naam van Baybaşin zwaarder weegt dan het recht van de NOS op vrijheid van meningsuiting, en dat beperking van die laatste vrijheid gerechtvaardigd is”.

De rechtbank is ook van mening dat de publicaties van de NOS “onvoldoende steun vinden in het feitenmateriaal”. De rechters nemen de omroep ook kwalijk dat verslaggever Robert Bas voor publicatie geen wederhoor heeft gepleegd bij Baybasin.

Onschuldig

Baybaşin heeft altijd ontkend schuldig te zijn aan de feiten waarvoor hij in Nederland is veroordeeld. Sinds 2011 is op verzoek van advocate Adèle van der Plas de Hoge Raad bezig te onderzoeken of de strafzaak tegen Baybaşin moet worden herzien. In juni zal de advocaat-generaal Diederik Aben zijn conclusies na jarenlang onderzoek naar onder andere de rechtmatigheid van telefoontaps bekend maken.

De rechtbank denkt dat door de publicaties van de NOS bij lezers “de geloofwaardigheid” zal worden aangetast van Baybaşins standpunt dat hij in 2002 is veroordeeld op basis van gefabriceerd bewijs. “De gemiddelde lezer, en zeker de familie van Baybaşin en de lezers die door diverse andere publicaties zijn gaan geloven in de onschuld van Baybasin, zal zich door de betreffende zinsnede afvragen hoeveel geloof er moet worden gehecht aan Baybaşins standpunt dat hij onschuldig is aan de misdrijven waarvoor hij veroordeeld is”, aldus de rechtbank.

De rechtbank zegt dat de schade pas kan worden vastgesteld als het oordeel bekend is in de herzieningszaak. De advocaat van Baybasin, Matthijs Kaaks, is blij met de rechterlijke uitspraak:

“Het is voor mijn cliënt van groot belang dat de rechter heeft doorzien hoe valse berichtgeving, door een lange arm uit Turkije aangereikt, in 2015 leidde tot een valse verdachtmaking door de NOS. In 2002 werd hij op vergelijkbare wijze onterecht tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Baybaşin hoopt dat met deze uitspraak de poort naar gerechtigheid is opengezet.”