PSV stoomt door, eerder koel dan driftig

PSV blijft op titeljacht door dinsdag eenvoudig Vitesse te verslaan (2-0). In het spoor van Ajax vertrouwt de club op eigen krachten.

PSV-spits Luuk de Jong na de 2-0
PSV-spits Luuk de Jong na de 2-0 Foto ANP

De kracht van de virtuele nummer één van de eredivisie schuilt misschien wel in het bliksemoffensief. Een soort overrompelingstactiek waarmee PSV dit seizoen al negentien keer scoorde in het eerste kwartier. Terwijl geen enkele andere club meer dan tien keer scoorde in die fase van de wedstrijd, begon PSV ook dinsdag ideaal aan een wedstrijd die het beslist moest winnen in de jacht op de tweede landstitel in twee jaar tijd.

Welgeteld twaalf minuten had Davy Pröpper ervoor nodig. Hij keek even waar Vitesse-doelman Eloy Room stond en daar ging de bal. Getrapt met zijn verkeerde linkerbeen, maar in deze vorm is Pröpper een alleskunner die almaar van grote waarde is. PSV won uiteindelijk met 2-0 en daardoor ligt de druk nu bij Ajax, dat woensdagavond moet winnen bij SC Heerenveen om weer terug te keren aan kop. De ploeg van Frank de Boer heeft een beter doelsaldo ten opzichte van PSV.

De snelle treffer paste goed bij datgene dat PSV de laatste weken uitstraalt: onverstoorbaarheid. De ploeg is weliswaar afhankelijk van Ajax, maar die onzekerheid heeft geen vat op het spel. Juist nu zou de druk een rol kunnen spelen. Moeten winnen en moeten scoren, omdat Ajax eventueel kampioen kan worden op basis van een beter doelsaldo. Maar PSV speelt met vertrouwen, met overtuiging en domineerde een wedstrijd waarin Vitesse af en toe gevaarlijk uitbrak, maar allang niet meer dat swingende ensemble was dat opzien baarde voor de winterstop.

Niet zeuren

De onverstoorbaarheid van PSV sluit aan bij het mantra van algemeen directeur Toon Gerbrands. Hij weet uit ervaring dat topsporters zich moeten richten op factoren waar ze zelf invloed op hebben. Dus niet zeuren over omstreden strafschoppen, maar concentreren op de eigen prestatie. En daarna weer de volgende.

Klinkt allemaal logisch, maar Gerbrands schreef drie boeken over materie als succes, presteren en winnen. Van een succesvolle volleybalcoach ontwikkelde hij zich al schrijvende tot een succesprofessor die onder meer ‘de lerende winnaar’ introduceerde. „In het woud van vage theorieën en open deuren is het een ware verademing”, schrijft een lezer op internet.

Maar al wenst Gerbrands dat spelers van PSV zich volledig focussen op hun prestaties, het lukt niet altijd. Hoe vaak zei hij vorig jaar niet tegen de spelers dat ze voor het binnenhalen van de landstitel niet te veel met het kampioenschap mochten bezig zijn. Wat deed sterspeler Memphis Depay? Die deelde na het kampioenschap bedrukte petjes uit in de kleedkamer. Was hij dus toch met randzaken bezig geweest.

Trainer Phillip Cocu deed het maandag beter. Op de persconferentie waarin hij vooruitblikte op het duel met Vitesse, waren er uiteraard vragen over de discutabele strafschop van Ajax, waardoor de concurrent afgelopen zondag de koppositie kon behouden. „Daar kan ik niets mee”, antwoordde Cocu. Einde antwoord. Excuses horen niet bij topsport.

De trainer had mee kunnen gaan in de nationale hetze tegen de boosdoener, scheidsrechter Danny Makkelie, maar dat is niet wat PSV doet dezer dagen. In het spoor van Ajax vertrouwt de club op eigen krachten. Eerder koel dan driftig. Wetende ook dat de pijn niet zit in een goedkope strafschop bij de concurrent, maar in thuiswedstrijden zoals die tegen SC Heerenveen en Roda JC (beide 1-1).

Niet alle achtervolgers waren zo koel de voorbije jaren. Toen Ajax FC Twente op één punt achtervolgde in het voorjaar 2010, was er een hetze gaande, gevoed vanuit het kamp van de nummer twee. Meestal ging het over scheidsrechters met mogelijke binding in Enschede, die daardoor niet geschikt waren om FC Twente te fluiten.

Gevoel van boosheid

PSV doet dit niet. Ja, Toon Gerbrands twitterde zondag dat hij „meeleefde met het gevoel” bij FC Utrecht. Maar die opmerking viel op twee manieren te interpreteren. Leefde hij mee met de boze Utrechters uit medelijden of deelde hij hun gevoel van boosheid?

Doordat PSV dinsdag niet vaker scoorde, bleef het in Eindhoven onnodig lang spannend. PSV sprong slordig met kansen om en had het geluk dat verdediger Héctor Moreno met een geweldige tackle voorkwam dat Vitesse scoorde. Een kwartier voor tijd besliste Luuk de Jong het duel. Hij benutte een penalty die was toegekend nadat invaller Maxime Lestienne was neergehaald.

    • Fabian van der Poll