Prinsjesdag dan toch vergeten?

Uit de wandelgangen De Tweede Kamer debatteert nu al over de begroting 2017. Ruim voor de Derde Dinsdag in september.

Foto ANP / Bart Maat

Strijd achter de komma

Politieke strijd is een strijd om geld, wordt vaak gezegd. Zeker in Nederland. Politieke keuzes worden bepaald door de hoeveelheid geld die beschikbaar is dan wel beschikbaar wordt gesteld. Geld extra voor het één is niet zelden minder geld voor het ander. Niet voor niets is in debatten in de Tweede Kamer een van de meest gebruikte zinsneden: „Waar is uw dekking?” Er zijn weinig parlementen in de wereld waar het debat over twee cijfers achter de komma zo bevlogen wordt gevoerd als het Nederlandse. Vandaar het belang van het debat over de begroting.

Met veel cijfers

Dus vlogen de cijfers dinsdagavond weer door de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Over de inzet van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) het komende jaar. Voor de liefhebbers: ook voor de periode 2017-2019 zal Nederland „de MTO structureel vastzetten op een structureel saldo van min 0,5 bbp”, aldus de minister. Maar daar gaat het nu even niet over. Waarom praat de Tweede Kamer nu al over 2017? Prinsjesdag is nog maanden ver weg. Die dag is het ceremonieel met het overhandigen van het Derde-dinsdag-van-september-koffertje met daarin de Rijksbegroting.

Niet bang voor Europa

De rechtsstatelijk denkende ChristenUnie vroeg het zich enkele jaren geleden al af: is dat debat niet te vroeg? Het moest van Europa, zei het kabinet. Dat wilde al in een vroegtijdig stadium concrete plannen zien om het tekort te beteugelen. Het was een principiële vraag die vooral in de Eerste Kamer speelde, zegt Carola Schouten, financieel specialist van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Toen zat Nederland vanwege het hoge tekort ook nog „op het strafbankje” en moest Europa streng zijn. Met de huidige begrotingscijfers is dat niet het geval. Er is de komende maanden nog volop ruimte voor verandering en aanpassing. En daar praat ook de ChristenUnie graag nu al over mee.

    • Mark Kranenburg