President Jackson maakt plaats voor vrouw op dollarbiljet

Eerst zou Alexander Hamilton zijn plek op het 10-dollarbiljet verliezen, maar dat gaat door een musical niet door.

Hamilton mag blijven, hoewel mogelijk op de achterkant van het 10-dollarbiljet een andere prominente Amerikaan komt.
Hamilton mag blijven, hoewel mogelijk op de achterkant van het 10-dollarbiljet een andere prominente Amerikaan komt. Foto Reuters / Treasury Department

Niet Alexander Hamilton, maar Andrew Jackson moet als eerste man plaatsmaken voor een vrouw op een Amerikaans dollarbiljet. Harriet Tubman, die een belangrijke rol speelde bij de afschaffing van de slavernij, komt voorop het briefje van 20 dollar te staan. Jackson, de zevende president van de Verenigde Staten, wordt verwezen naar de achterkant, zeggen regeringsbronnen tegen verschillende Amerikaanse media.

Nu staan op al het Amerikaanse briefgeld nog uitsluitend mannen, maar daar komt bij de nieuwe biljetten verandering in. Volgens The New York Times komen op de achterkant van de 5- en 10-dollarbiljetten eveneens vrouwen en burgerrechtenactivisten te staan.

Musical

Er was een sterke lobby voor de introductie van vrouwen op briefgeld, maar welk biljet aangepast moest worden, was onderwerp van discussie. In eerste instantie leek de keuze te vallen op het tientje, waar nu nog founding father en oprichter van het Amerikaanse financiële stelsel Hamilton op staat. Die was echter dankzij een grote rapmusical op Broadway buitengewoon populair geworden - zeker nadat de voorstelling maandag bekroond werd met een Pulitzer. Hamiltonians stelden voor dat slavenhouder Jackson beter opgeofferd kon worden.

De tekst gaat verder onder het filmpje.

Binnenkort kondigt de Amerikaanse minister van Financiën Lew het nieuwe briefgeld aan en wordt duidelijk welke biljetten op welk moment worden aangepast. De nieuwe ontwerpen, die ook valsemunterij moeten tegengaan, moeten nog worden uitgewerkt. Het lijkt uitgesloten dat het nieuwe 20-dollarbiljet voor 2020 geïntroduceerd zal worden.

    • Bastiaan Nagtegaal