Panterprint blijft inspireren

None

Op het Caraïbisch eiland Barbados zijn ooit geelgroene meerkatten uit West-Afrika uitgezet. Natuurlijke vijanden van deze apen, zoals luipaarden, ontbreken in deze nieuwe habitat. Nu blijkt: na 350 jaar zijn meerkatten nog steeds bang van roofdieren uit West-Afrika.

Amerikaanse onderzoekers merkten dat de oplettende meerkatten na eeuwen isolatie nog enorm schrikken van zicht op luipaardvel – en imitaties daarvan met gelig haar en donkere rozetten. Dat doen ze niet bij beeld van vachten van niet-roofdieren uit hun oorspronkelijke leefgebied, zoals van de zebra. Alleen al rozetten op een lichtere ondergrond joegen de meerkatten de bomen in.

Geur speelde hier geen rol. De aangeboren fascinatie voor de panterprint van meerkatten is verrassend. ApenErvaring en sociale overdracht van angsten en fixaties zijn hier niet zo belangrijk als wel gedacht. Geldt dit ook voor andere primaten? Dat zou een mooi licht werpen op de panterprint die blijft opduiken op leggings en kraagjes.

    • Frans van der Helm