Overleg Syrië gestaakt na oplaaien van strijd

Bij een bombardement op twee plaatsen in het noordwesten van Syrië zijn dinsdag ten minste 44 mensen om het leven gekomen. Het bombardement in de provincie Idlib werd volgens het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een gezaghebbende bron voor de ontwikkelingen in Syrië, uitgevoerd door de Syrische luchtmacht. Het nieuws werd later bevestigd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook zouden bombardementen hebben plaatsgevonden in de centrale provincies Hama en Homs.

Intussen hebben de belangrijkste onderhandelaars van de Syrische oppositie hun deelname aan het vredesoverleg met de regering van president Assad in Genève opgeschort. Ze beschuldigen Assads regime van massaslachtingen onder de burgerbevolking.

Een van de leiders van de oppositie, Riad Hijab, eiste strikter toezicht van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op de naleving van het gedeeltelijke bestand, dat sinds februari van kracht is. Volgens de oppositie heeft de regering het staakt-het-vuren de laatste weken veelvuldig geschonden. Door aanhoudende gevechten op verschillende plaatsen in Syrië oogt het bestand steeds wankeler.

De toon van Hijab was scherper dan de laatste tijd. Hij verklaarde Assads bewind zo nodig „met stenen” te zullen bevechten. De oppositie verdenkt het regime er van binnenkort de stad Aleppo te willen innemen. (AFP, AP)