Opgepakte man verdacht van ronselen in azc

De man van Marokkaanse afkomst verbleef sinds drie weken in het asielzoekerscentrum in Echt.

Een asielzoekerscentrum in Nederland. ANP / Marcel van Hoorn

Een man van Marokkaanse afkomst is woensdag gearresteerd in een asielzoekerscentrum in het Limburgse Echt. Hij wordt verdacht van opruiing en werven voor de gewapende strijd, zoals het ronselen van mensen voor jihad officieel wordt genoemd.

De man verbleef sinds drie weken in Nederland in het asielzoekerscentrum en was het land ingereisd via Duitsland. De meldingen over de man kwamen vanuit het asielzoekerscentrum. Het OM in Limburg wil nog geen toelichting geven over de arrestatie.

Iemand werven voor de gewapende strijd is verboden volgens artikel 205 van het Wetboek van Strafrecht. In 2004 werd het artikel uitgebreid om nadrukkelijk het werven voor islamitische terreurgroepen strafbaar te maken. Het hoeft niet te lukken om iemand te rekruteren, het proberen is al verboden.

Vorige week werd in België de man Khalid Zerkani in hoger beroep veroordeeld tot vijftien jaar cel. Hij ronselde zeker achttien jongeren voor de strijd in Syrië. Ook terroristen die de aanslagen in Brussel of Parijs pleegden, zouden onder de invloed van Zerkani’s naar Syrië zijn vertrokken.

    • Liza van Lonkhuyzen