‘Dode zwaan’ komt permanent op zaal

Dode zwaan van Jan Weenix
Dode zwaan van Jan Weenix foto

Een van de blikvangers van de tentoonstelling Hoogte- en dieptepunten uit het depot in het Mauritshuis gaat niet terug naar dat depot. Het 17de-eeuwse kunstwerk Dode zwaan van Jan Weenix wordt in langdurig bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Vanaf 7 augustus is het daar permanent te zien. In Hoogte- en dieptepunten uit het depot staat de vraag centraal waarom bepaalde werken niet op zaal hangen. Bij Dode zwaan is dat het enorme formaat van het kunstwerk: 2,5 bij 3 meter. Het Mauritshuis is indertijd gebouwd als woonhuis, de zalen hebben een intiem karakter. Op enkele uitzonderingen na, zoals De stier van Paulus Potter, bestaat de collectie dan ook uit schilderijen van bescheiden afmetingen. (NRC)