Moskou en Kiev naderen ruil van gevangen gevechtsvlieger Nadia

De eerste vrouwelijke gevechtsvlieger van Oekraïne mag mogelijk uit de cel in Rusland. Een handige uitruil.

Foto AP

De Oekraïense gevechtsvlieger Nadia Savtsjenko, die in Rusland is veroordeeld tot 22 jaar cel, komt mogelijk op korte termijn vrij. Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko heeft hij een overeenkomst bereikt met president Poetin. Ook aan Russische kant wordt gespeculeerd over een gevangenenruil.

Porosjenko’s mededeling komt na de veroordeling van twee Russische commando’s die vorig jaar gevangen werden genomen in Oekraïne. Afgelopen maandag veroordeelde een rechtbank in Kiev de twee tot 14 jaar gevangenisstraf wegens het voeren van een ‘agressieoorlog’ op Oekraïens grondgebied. Dit vonnis, zo zei Porosjenko, „biedt mogelijkheden voor een gevangenenruil.”

Ook aan Russische zijde wordt bevestigd dat een akkoord op handen is. „Er wordt gewerkt aan de terugkeer van de Russische burgers”, zo liet een anonieme bron weten aan het Russische persbureau Interfax. „Daarbij wordt ook gekeken naar varianten die gekoppeld zijn de zaak-Savtsjenko.”

Nadia Savtsjenko, Oekraïne’s eerste vrouwelijke gevechtsvlieger, vocht in het vrijwilligersbataljon Ajdar. In september 2014 werd ze nabij Luhansk gevangen genomen door opstandelingen en daarna naar eigen zeggen uitgeleverd aan Rusland. Volgens een Russische rechtbank was Savtsjenko betrokken bij een mortierbeschieting waarbij twee Russische journalisten om het leven kwamen.