‘Mijn grote droom: een serie schrijven’

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Jan van Hövell (30) deed het gewoon. Hij nam ontslag als advocaat op de Zuidas om scenarioschrijver te worden.

None

Hoogtepunt: „De enthousiaste reacties van producenten op mijn script voor een korte film.”

Dieptepunt: „Het besef dat ik geen advocaat meer ben, dat ik ineens niet meer meedoe in het recht.” 

Meer in het leven dan topadvocatuur

„Ruim vier jaar werkte ik als advocaat op de 21ste verdieping van een Zuidaskantoor. Ik hield me bezig met grote fusies en overnames; een spannend en interessant vak, maar ik voelde al sinds mijn studie dat er zoveel méér is in het leven dan topadvocatuur. Eerst heb ik me daarvoor afgesloten, ik wilde het beste uit mijn baan halen en ben er 100 procent voor gegaan. Maar toen ze me een vast contract aanboden, dacht ik: shit, ik kan hier blijven en vast een mooie carrière opbouwen, maar is dit wat ik voor de rest van mijn leven wil blijven doen?”

Idee: een sympathieke dealer

„Een van mijn grote dromen was om een televisieserie te schrijven. Ik had een concreet idee – een verhaal over een sympathieke dealer in Amsterdam, meer Donald Duck dan gangster – en legde het plan voor aan enkele producenten. Het idee sprak hen aan, maar ze zagen dat ik nog totaal geen ervaring had. Ze maakten ook duidelijk dat ik dit niet zomaar even naast mijn baan zou kunnen doen. Dus besloot ik ontslag te nemen om te kijken of scriptschrijven iets voor mij was.”

„Na een cursus van zes weken aan de Script Academy had ik een scenario voor een korte film van tien minuten geschreven en stapte ik wederom naar een aantal producenten. Een van hen vroeg me of ik wilde meewerken aan een serie die nu in ontwikkeling is. Dat wilde ik natuurlijk, dus vanaf mei ga ik daar twee maanden aan de slag. Daarnaast krijg ik tijd en ruimte om aan mijn eigen ideeën te werken. Ze willen investeren in mij en mijn schrijfprojecten.”

Geen plannen, geen ritme

„Mijn geld verdien ik door te dj’en op huwelijken en feestjes. Het is niet het riante salaris van het advocatenkantoor, maar samen met mijn spaargeld kan ik er de komende tijd van rondkomen. Ik maak zo min mogelijk plannen en heb geen ritme. De ene dag ben ik aan het schrijven, de andere dag ben ik aan het lezen. Ik wandel veel en ga vaak sporten. Zo heb ik de luxe om te onderzoeken wat het beste bij me past.”

    • Steffi Weber