Luchthaven Charleroi dicht door zieke verkeersleiders

De luchtverkeersleiding kampte al met personeelstekorten, maar nu zijn er ook nog eens een aantal verkeersleiders ziek.

Archieffoto van passagiers op het vliegveld van Charleroi.
Archieffoto van passagiers op het vliegveld van Charleroi. Foto Michael Kooren / Hollandse Hoogte

Sinds dinsdagmorgen kwart over zeven vertrekken of landen geen vliegtuigen meer op de luchthaven van Charleroi. De VRT meldt dat de Belgische luchtverkeersleiding Belgocontrol met te veel zieken kampt, waardoor een personeelstekort is ontstaan.

Het luchtverkeer is uitgesteld tot zeker 11.30 uur. Een woordvoerder van Charleroi laat tegenover de VRT weten dat “ernaar gestreefd wordt om de vluchten niet te schrappen, maar zo veel mogelijk uit te stellen tot na 11.30 uur”. In die periode stonden tien vertrekkende en dertien aankomende vluchten gepland.

Het is de tweede keer in een week tijd dat het luchtverkeer wordt verstoord omdat er te weinig luchtverkeersleiders zijn. Er waren al twee langdurig zieken en dinsdagmorgen is er nog een luchtverkeersleider van de luchthaven ziek geworden, met als gevolg dat er maar één luchtverkeersleider beschikbaar was. Een onwerkbare situatie volgens Belgocontrol, omdat er altijd twee luchtverkeersleiders aanwezig moeten zijn. Een luchtverkeersleider vanuit een andere luchthaven sturen kan niet, zo schrijft de VRT, omdat voor elke luchthaven een specifieke licentie geldt.

‘Ongeschikt’

Vorige week lag in België het luchtverkeer een tijd stil door een actie van de luchtverkeersleiders van Belgocontrol. Vanwege de onvrede over een sociaal akkoord dat bereikt was, verklaarden de luchtverkeersleiders zich “ongeschikt om te werken”.

    • Maarten Back