Hoogleraar beveiligd na kritiek op regime Eritrea

Terrorismebestrijdingcoördinator NCTV, Buitenlandse Zaken, politie en de universiteiten van Leiden en Tilburg zien toe op de veiligheid van hoogleraar Mirjam van Reisen. De maatregelen worden nodig geacht wegens haar kritische onderzoek naar mensenrechtenschendingen door het autoritaire regime van Eritrea en de invloed van dat regime op de Eritrese gemeenschap in Nederland.

Van Reisen werd in januari voor de rechter gedaagd door Meseret Bahlbi, ex-voorzitter van de Nederlandse jeugdbeweging van de enige toegestane partij in Eritrea.

Ze had op de radio indirect gezegd dat hij de spil is van het Europese inlichtingennetwerk van de partij. Hij eiste rectificatie en schadevergoeding, maar de rechter wees dat af.

Op de dag van de rechtszaak schreef De Volkskrant dat Van Reisen enkele maanden daarvoor ’s nachts vermoedelijk was achtervolgd op weg van Schiphol naar huis. Dit was aanleiding voor de NCTV en andere instanties veiligheidsmaatregelen te treffen.

„We nemen wekelijks Van Reisens agenda door om te bekijken welke activiteiten potentiële gevaren kunnen opleveren”, zegt André Morsman, hoofd beveiliging van de Universiteit Leiden. „Soms besluiten we na onderzoek dat ze een activiteit beter kan overslaan, of een medewerker sturen.”

Enkele maanden geleden ontving Van Reisen via meerdere bronnen het bericht dat er een voornemen zou zijn om leden van de oppositie, waartoe ook zij wordt gerekend, te vergiftigen. Ze zegt: „Ik zie het zeker als een dreigement, al denk ik dat het onwaarschijnlijk is dat iemand echt zal proberen me te vergiftigen. Daarvoor heb ik nu te veel profiel. Maar anderen hebben dat profiel niet. Mede daarom denk ik dat openbaarheid goed is. Dat biedt juist weer extra bescherming.”

    • Hanneke Chin-A-Fo