‘Het komt op een goed moment, ik zit niet halverwege een roman’

Koch schrijft het Boekenweekgeschenk. „Ik moet oppassen niet te wijdlopig te worden in het begin. Dat wordt wel...”

Herman Koch is een van de best verkopende Nederlandse schrijvers. Foto Andreas Terlaak
Herman Koch is een van de best verkopende Nederlandse schrijvers. Foto Andreas Terlaak

Zelf leest hij zelden een Boekenweekgeschenk, maar toch is Herman Koch (62) de grootste boekpublicitaire eer van Nederland ten deel gevallen: hij mag het geschenkboekje schrijven voor de 82ste Boekenweek, die van zaterdag 25 maart tot en met zondag 2 april volgend jaar plaatsvindt. Het thema van de Boekenweek wordt over enkele weken bekendgemaakt.

De uitverkiezing van Koch lag voor de hand. Sinds de publicatie van Het diner (2009) is hij een van de best verkopende schrijvers van Nederland. Wereldwijd zijn er ongeveer een miljoen exemplaren van de roman verkocht. Ook Zomerhuis met zwembad (2011) en Geachte meneer M. (2014) waren grote successen voor de schrijver die in de jaren negentig televisieroem vergaarde met het programma Jiskefet.

Een erg grote verrassing zal de uitverkiezing van de CPNB niet zijn geweest.

„Op een gegeven moment kun je je voorstellen dat je op de lijstjes staat. Maar toch is het een bijzonder moment als je daadwerkelijk wordt gevraagd. Bovendien komt het op een heel goed moment. Het zou vervelend zijn als je bijvoorbeeld net halverwege een roman zit.”

Boekenweekgeschenken hebben een vaste lengte van ongeveer honderd pagina’s. Dat is voor u aan de korte kant.

„Ik moet oppassen niet te wijdlopig te worden in het begin – steeds het eindpunt in de gaten gehouden. Dat wordt wel... Ik ga het woord uitdaging niet gebruiken, maar ik ben benieuwd hoe dat gaat. Ik lees nu het Boekenweekgeschenk van Esther Gerritsen, ook om gevoel voor de lengte te krijgen.”

Zijn er Boekenweekgeschenken waaraan u zich spiegelt?

„Ik lees ze eigenlijk bijna nooit. Het is als met een krantenbijlage. Je laat ’m een tijdje liggen voor een lange treinreis en dan komt het er niet meer van. Aan De heilige Antonio van Grunberg heb ik wel plezier beleefd, maar dat is ook alweer twintig jaar geleden.”

Bent u al begonnen?

„Ik heb een paar ideeën in mijn hoofd, maar het gaat toch het beste als de druk erop staat. De komende tijd heb ik een aantal buitenlandse reizen naar festivals en dergelijke – tijdens het wachten op het vliegveld kun je goede ideeën krijgen. Binnenkort is de boekenbeurs van Bogotá, misschien krijgen we wel een Colombiaans Boekenweekgeschenk.”

U wordt straks overal verwacht.

„Er zijn dingen waar je niet naar uitkijkt. Ik heb nooit aan quizzen en dergelijke meegedaan. Maar ik vind dat wanneer je iets als dit doet, je het ook voluit moet doen. Je doet het ook voor het goede doel. Als het CPNB kan uitleggen waarom iets een goed idee is, dan doe ik alles. Het is ook maar één keer.”

En daarna kunt u uitrusten.

„Ik heb weleens een auteur gesproken die achteraf spijt van had. Niet van het geschenk zelf, maar van al het gedoe eromheen. Het zijn wel zestig interviews en optredens, veel meer dan bij een gewoon boek. Nu ik mezelf zo hoor: misschien moet ik het toch maar niet doen.”

Ik weet niet of u er nu nog onderuit komt. Precies deze week verschijnt er een boek over het absurdistische radioprogramma Borát, dat u vóór Jiskefet maakte. Verlangt u weleens terug naar dat werk?

„Ik heb radio altijd leuker gevonden dan tv. Je hoeft niet na te denken over wat je op je hoofd zet of wat voor jasje je aandoet – je kunt meteen aan de slag met een idee. Het is een prachtig medium, maar of ik het mis, weet ik niet. Televisie mis ik helemáál niet, dat lijkt me wel duidelijk.”

    • Arjen Fortuin