ASML rekent op goed tweede kwartaal

Chipmachinefabrikant ASML voorziet voor het tweede kwartaal een stevige groei van de opbrengsten, tot circa 1,7 miljard euro. In de eerste drie maanden van het jaar daalde de omzet nog, van 1,4 miljard naar 1,3 miljard euro. De nettowinst liep met ongeveer eenderde terug tot 198 miljoen euro. Volgens topman Peter Wennink heeft ASML een voorspelbaar kwartaal achter de rug. Producenten van rekenchips (de processors in telefoons en pc’s) waren goed voor ruim de helft van de verkoop, makers van geheugenchips namen de rest voor hun rekening. De verwachte groei in het tweede kwartaal komt door een toenemende vraag bij fabrikanten naar rekenchips. Klanten willen lithografiemachines die nog fijnere schakelingen op halfgeleidermateriaal kunnen etsen, waardoor chips goedkoper en krachtiger worden. Ook in de tweede jaarhelft zet die trend door, verwacht ASML. (ANP)