Frankrijk wil zeker tot na EK noodtoestand aanhouden

De noodtoestand loopt nu tot eind mei. Mensenrechtenorganisaties vinden dat de noodtoestand leidt tot rechtenschendingen.

Een Parijse politiepatrouille vlakbij de entree van de VN-klimaatconferentie, twee weken na de terroristische aanslagen waarbij 129 mensen omkwamen. Foto Reuters

De Franse premier Manuel Valls wil dat de noodtoestand in zijn land tot zeker na het EK voetbal wordt verlengd. Dat zei hij woensdag op radiozender France Info. De huidige datum waarop de noodtoestand afloopt is 26 mei, zo’n twee weken voor het EK begint.

Valls wil de noodtoestand nu met twee maanden verlengen, zodat die doorloopt tot na de finale van het EK, op 10 juli in Parijs. In dat geval zou de noodtoestand ook tijdens de Tour de France - die tot 24 juli loopt - van kracht zijn. Het parlement moet nog wel instemmen met de plannen van Valls.

In februari werd de noodtoestand al met drie maanden verlengd. Na de aanslagen in Parijs in november werd de noodtoestand ingesteld.

Volgens Valls kan Frankrijk het zich niet permitteren om een EK te spelen zonder dat de noodtoestand geldt, gezien de extra bevoegdheden die de autoriteiten bij een verhoogde staat van paraatheid krijgen. “Bij zo’n groot evenement - dat een feest moet zijn, maar tegelijkertijd veilig - moeten we de veiligheid garanderen.” Valls zei te snappen dat de noodtoestand niet eeuwig kan duren, maar het EK moet er in ieder geval nog onder gespeeld worden.

‘Disproportioneel’

Mensenrechtenorganisaties hadden eerder kritiek op het aanhouden van de noodtoestand. Volgens hen loopt de rechtsstaat gevaar. Zonder tussenkomst van een rechter kan onder de noodtoestand preventief huisarrest opgelegd worden. Tot februari leidden ruim 3.000 huiszoekingen tot slechts vijf onderzoeken naar terrorisme.

In een onderzoek sprak Amnesty International van een “disproportionele impact”. Bij één als radicale moslim aangemerkt werden alle data van zijn computer gekopieerd, hij kreeg een avondklok en was verplicht zich driemaal per dag bij de politie te melden. Hij zou hierdoor zijn baan zijn kwijtgeraakt.

    • Joram Bolle