Forum stuurt aan op geding over Oekraïneverdrag

Het kabinet-Rutte wordt voor de rechter gedaagd als het pas later gevolg geeft aan de uitslag van het referendum.

Thierry Baudet, voorzitter van het Forum voor Democratie, op de avond van het Oekraïnereferendum. Foto Evert Elzinga/ANP

Volgens de Referendumwet had het kabinet na het referendum “zo spoedig mogelijk” de Nederlandse wet tot goedkeuring van het associatieverdrag met Oekraïne moeten intrekken óf in werking moeten laten treden. Het kabinet besloot echter, met steun van een meerderheid in de Tweede Kamer, om eerst in Brussel te gaan onderhandelen over het verdrag.

Zo denkt premier Rutte een grotere kans te maken op inwilliging van eisen van tegenstanders van het verdrag, die het referendum wonnen. Er wordt gedacht aan een garantie dat Oekraïne geen EU-lid wordt en een Nederlandse uitzondering op militaire samenwerking met het land.

Forum voor Democratie

Het Forum voor Democratie van Thierry Baudet, een van de initiatiefnemers van het referendum, heeft de Nederlandse staat nu gesommeerd de voorlopige goedkeuring van het verdrag direct in te trekken. Sommige tegenstanders van het huidige verdrag vinden dat er daarna eventueel kan worden onderhandeld. Anderen vinden dat er sowieso geen associatieverdrag met Oekraïne moet komen.

Het forum kondigt in de sommatie aan een rechtszaak te beginnen als het kabinet niet binnen een week overgaat tot intrekking of goedkeuring van de Nederlandse goedkeuringswet van het associatieverdrag.

    • Wilmer Heck