Vorig jaar ruim 335 duizend asielverzoeken gehonoreerd in EU

97,2 procent van de aanvragen van Syrische vluchtelingen werd gehonoreerd.

Een vluchteling op een fiets bij de tijdelijke noodopvang Heumensoord, die binnenkort gaat sluiten. ANP / Piroschka van de Wouw

333.350 mensen hoorden in 2015 dat ze mochten blijven in een van de achtentwintig lidstaten van de EU. Dat meldt Eurostat woensdag. Vergeleken met 2014 is dat een stijging van 72 procent.

97 procent van de aanvragen van Syrische vluchtelingen werd toegekend. Ook vluchtelingen uit Eritrea hadden veel kans, 89 procent van de aanvragen werd gehonoreerd. Sinds 2008 hebben in totaal 1,1 miljoen asielzoekers een status gekregen in de EU.

Vorig jaar werden in Duitsland veruit de meeste aanvragen toegekend, namelijk 148.200. Dat is ruim twee keer zoveel dan in 2014. Zweden staat op de tweede plaats met 34.500 toegekende asielaanvrgen. Na Italië, Frankrijk, Engeland en Oostenrijk volgt Nederland met 17.000 asielaanvragen. Dat is 29 procent meer dan een jaar eerder. Nederland is binnen de EU een middenmoter op dit vlak, in Oost-Europese landen worden relatief minder mensen opgenomen.

Nederland heeft afgesproken om in twee jaar tijd maximaal negenduizend asielzoekers op te nemen. De opname maakt deel uit van de Europese afspraak om 160.000 vluchtelingen, vooral Syriërs te verspreiden over de EU. In ruil daarvoor neemt Turkije vluchtelingen terug uit Griekenland. Woensdag bleek dat twaalf EU-staten de belofte nog niet zijn nagekomen om geld te storten in het migratiefonds dat de situatie en opvang in Turkse opvangkampen moet verbeteren.

    • Liza van Lonkhuyzen