Energiebedrijf Delta zet zijn grootste onderdelen te koop

Delta overleeft niet zonder het netwerkbedrijf dat het moet afstoten. Daarom verkoopt het een groot deel van de de rest.

De financiële problemen bij het Zeeuwse energiebedrijf Delta zijn zo groot, dat het bedrijf zichzelf grotendeels te koop zet. Dat heeft Delta dinsdag bekendgemaakt.

Delta zit in geldnood door de sterk gedaalde stroomprijzen. Bovendien moet Delta zijn netwerkbedrijf verplicht afstoten. Delta kan niet zonder de voorspelbare inkomsten uit dat winstgevende netwerkbedrijf. Maar al in 2008 is besloten dat energiebedrijven geen eigen transportnet meer mogen hebben. Bij de netwerktak werken zo’n duizend mensen, bij de andere onderdelen circa zevenhonderd mensen.

Om Delta na de gedwongen splitsing winstgevend te maken, moet het bedrijf de verlieslatende zakelijke productie- en handelstak apart zetten van de tak die energie- en telecomdiensten levert aan consumenten. De zakelijke tak moet dan wel eerst een kapitaalinjectie krijgen uit de consumententak. Die operatie bleek financieel niet verantwoord, zegt de woordvoerder. Daarom gaan de twee takken samen in de verkoop. De woordvoerder: „Je kunt je wel voorstellen dat de koper de naam Delta wil. Dat is een sterk merk.”

Alleen het belang van 50 procent in waterleidingbedrijf Evides gaat niet in de verkoop. Dat blijft met het af te splitsen netwerkbedrijf in handen van de huidige aandeelhouders, volgens de woordvoerder. De provincie Zeeland is de grootste aandeelhouder van Delta.

Het is niet duidelijk wat verkoop betekent voor de 1.700 werknemers van Delta. Eerder deze maand werd al bekend dat het gefaalde herstructureringsplan honderd tot tweehonderd banen zou gaan kosten. De angst bestaat dat bij verkoop nog meer banen verloren gaan.

De productie- en handelstak omvat onder meer de energiecentrales en de kerncentrale in Borssele. Voor dat onderdeel moet volgens Delta een aparte oplossing worden gevonden. Daar moet de overheid dan een rol in spelen. (NRC)