Criticus Eritrese regime beveiligd

De NCTV, het ministerie van Buitenlandse Zaken, de politie en de universiteiten van Leiden en Tilburg zien toe op de veiligheid van hoogleraar Mirjam van Reisen. De maatregelen worden nodig geacht wegens haar kritische onderzoek naar mensenrechtenschendingen door het autoritaire regime van Eritrea en de invloed van dat regime op de Eritrese gemeenschap in Nederland. Van Reisen is hoogleraar in Leiden en Tilburg, en werd in januari voor de rechter gedaagd door de oud- voorzitter van de Nederlandse jeugdbeweging van de enige toegestane partij in Eritrea. Van Reisen had op de radio indirect gezegd dat hij de spil is van het Europese inlichtingennetwerk van de partij. „We nemen wekelijks Van Reisens agenda door om te bekijken welke activiteiten potentiële gevaren kunnen opleveren”, zegt André Morsman, hoofd beveiliging van de Universiteit Leiden. (NRC)