Trump en Clinton winnen zoals verwacht in New York

Republikeinse kandidaat Donald Trump nadat hij in New York gestemd had.
Republikeinse kandidaat Donald Trump nadat hij in New York gestemd had. Foto Seth Wenig / AP

Hillary Clinton en Donald Trump hebben de voorverkiezingen in New York gewonnen. Voor beide kandidaten was de zege in hun thuisstaat geen verrassing maar wel broodnodig voor hun status in de race naar het Witte Huis.

De Republikeinse en de Democratische kandidaten bewijzen met hun winst dat zij met recht aan kop lopen in hun respectievelijke kampen. Beiden kregen de afgelopen weken pijnlijke nederlagen te verduren. Clinton, ooit de gedoodverfde genomineerde, verloor de afgelopen vijf verkiezingen van haar rivaal Bernie Sanders. Hoewel zij leidde in de peilingen in New York, slonk haar nationale voorsprong naar twee procentpunten.

Clinton wint weer eens

De winst van Clinton doorbreekt de zegereeks van Sanders, de in Brooklyn geboren senator uit Vermont. Ook vergroot de voormalige minister van Buitenlandse Zaken met de gedelegeerden van deze staat (in totaal 247 te verdelen) haar aanzienlijke voorsprong. Voor vanavond had Clinton 1289 gedelegeerden in handen, Sanders 1045. Er zijn 2383 gedelegeerden nodig om de Democratische nominatie te winnen.

Met 93,9 procent van de stemmen geteld zien de resultaten er als volgt uit in het Democratische kamp (via Politico):

  • Clinton: 57,6 procent (ongeveer 163 kiesmannen)
  • Sanders: 42,4 procent (ongeveer 98 kiesmannen)

Clinton hield een gepassioneerde overwinningstoespraak, waarin zij zich richtte op de Republikeinse kandidaten. Voor haar is de race met Sanders gelopen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Heb al heel wat overwinningstoespraken van Clinton gezien, dit is haar eerste echt goede. #NYPrimary
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Hillary Clinton citeert Robert F. Kennedy’s ‘compassionate country’, maakte dat de rode draad in haar betoog. Richt zich tegen Trump/Cruz.

Sanders wachtte vannacht de uitslag van de verkiezingen in New York niet af. Hij vloog naar de aanliggende staat Pennsylvania om campagne te voeren. Daar en ook in Conneticut, Delaware, Maryland en Rhode Island zal op 26 april de volgende strijd gestreden worden tegen Clinton.

Op deze kaarten van The New York Times is te zien hoe wijken van New York gisteren stemden in de Democratische en Republikeinse verkiezingen.

Wint Trump overtuigend?

In de staat New York zijn 95 gedelegeerden te winnen in het Republikeinse kamp. Het is nog onduidelijk met hoeveel procent van de stemmen Trump zijn thuisstaat draagt. Om het gros van de kiesmannen te winnen moet de vastgoedmagnaat in elk van de 27 kiesdistricten minstens 50 procent van de stemmen binnen halen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk De vraag van de avond: haalt Trump alle 95 gedelegeerden in New York? Dan moet hij >50% in alle districten in New York halen.

Met 93,9 procent van de stemmen geteld zijn dit voorlopig de resultaten van de Republikeinse voorverkiezingen in New York (via Politico)

  • Trump 60,1 procent
  • Kasich 25,2 procent
  • Cruz 14,7 procent

Trump toonde zich strijdlustig in zijn overwinningstoespraak. Hij benadrukte dat volgens hem de Republikeinse race beslist is met de zege in New York. De partij stevent deze zomer af op een gevecht op de vloer van de conventie. De kans is vrij groot dat Trump voor die tijd er niet in slaagt de 1237 benodigde kiesmannen te vergaren. De door de partijelite gevreesde zakenman is zijn nominatie dus nog lang niet zeker.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Staten Island is Trump Country: 80 procent!

De anti-Trump beweging groeit

De zege in New York is een opsteker voor Trump. De weerstand tegen de vastgoedmagnaat vanuit de Republikeinse partij werd de afgelopen weken sterker en groter, schreef onze correspondent Guus Valk afgelopen weekend in NRC. Dat bleek wel uit zijn recente nederlagen in Wisconsin en Wyoming, waar Cruz won. De Texaanse senator probeert ondertussen ook gedelegeerden van Trump af te snoepen. Een praktijk waar de koploper zich fel tegen uitspreekt. Valk:

De Republikeinse voorverkiezingen waren tot voor kort een Trump-show. De Republikein won veel meer gedelegeerden dan zijn (verdeelde) tegenstanders. Maar de laatste weken komt er zand in de machine. Trump heeft moeite gewonnen gedelegeerden vast te houden. Op partijconventies in verschillende staten blijken tegenstanders als Ted Cruz, op dit moment de enige kandidaat achter wie de partijtop zich morrend heeft geschaard, gedelegeerden van Trump af te snoepen.

Kan Trump de nominatie winnen voor de Republikeinse conventie?

Nederlaag Cruz was verwacht

In de peilingen liep ‘The Donald’ mijlenver voorop op zijn tegenstanders Ted Cruz en gouverneur John Kasich. Dat de conservatieve senator uit Texas - die de grootste bedreiging vormt voor de vastgoedmagnaat - het niet goed zou doen in de Empire State was duidelijk bij zijn spaarzame publieke optredens in New York. Zo werd hij in het stadsdeel de Bronx uitgejoeld vanwege zijn straffe immigratiestandpunten.

In de aanloop naar de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire liet Cruz zich tijdens een debat ook negatief uit over New York. Volgens hem zouden de ‘liberale waarden’ van de stad niet overeenkomen met de rest van het land, dat verwaarloosd wordt vanwege alle aandacht voor de grote stad aan de oostkust. Deze uitspraken kwamen goed aan bij het electoraat in het midden van Amerika, maar niet goed bij Republikeinse New Yorkers. Die negeerden hem vorige week massaal tijdens een gala van de Republikeinse partij in de stad.

    • Hans Klis