Dodental bomaanslag Kabul loopt op tot 64

Dinsdag werd bekend dat ten minste 28 mensen om het leven waren gekomen bij de aanslag.

De bomaanslag vond dinsdag plaats in de ambassadewijk van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Foto Mohammad Ismail / Reuters

Het dodental bij een bomaanslag en beschietingen in de ambassadewijk van de Afghaanse hoofdstad Kabul dinsdag, is opgelopen tot 64, zo meldt persbureau Reuters. Eerder werd bekend dat na de aanslag ten minste 28 doden waren gevallen en 327 mensen gewond raakten. Een dag na de aanslag is het aantal gewonden gestegen tot 347.

De zelfmoordaanslag werd dinsdag opgeëist door de Talibaan. Met een autobom werd een toegangspoort in de wijk opgeblazen waarna zelfmoordterroristen het vuur openden en zich opbliezen. De aanval was gericht op een gebouw waarin veiligheidsdiensten zijn gehuisvest die hooggeplaatste overheidsfunctionarissen moeten beschermen. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Afghanistan heeft in een verklaring laten weten dat bij de aanslag vooral burgers om het leven zijn gekomen.

Eerste aanslag sinds ‘lenteoffensief’

De aanslag op dinsdagochtend is de eerste in Kabul sinds een vorige week door de Talibaan aangekondigd lenteoffensief. Het noordelijk gelegen Kunduz was de afgelopen week wel het doelwit van aanslagen. Vorig jaar september kwam Kunduz kortstondig in handen van de Talibaan.

Eind 2015 en begin dit jaar was de ambassadewijk in Kabul ook al het doelwit van aanslagen van de Talibaan. Zo werden zelfmoordaanslagen gepleegd vlakbij de Russische, Italiaanse en Spaanse ambassades.

    • Maarten Back